neděle 5. dubna 2020

Kdo úšelo jí, unikne zbloudění

Co je úšelo?

Každopádně nádherné starobylé slovo, skrývající nějakou velikonoční polévku. Trochu jako kyselo.




Souvisí se slovem jícha, jíška, a jak lingvisté s podivem vysvětlují, nějak se nám v něm atypicky vytratilo počáteční J... :)
Ostatně to není jediná záhada. I sám Václavík zaznamenal hned několik odlišných receptur:

"Starodávným pokrmem jest úšelo. V Kaňovicích jest to omáčka z krupice, vajec, cukru a skořice, která se jí k obědu o velikonoční neděli. V Doubravách velikonoční pokrm téhož jména pozůstává z nakrájené upražené slaniny a klobásů, což se zalilo smetanou, zahustilo trochou mouky a rozbilo se do toho deset vajec. Ve Slopném se pokrm téhož jména připravoval na Velký pátek a jedl se jako postní jídlo v poledne, po návratu z kostela. Byla to kyselá polévka z bečkového zelí, mléka a vajec."

Zelňačka se jako postní polévka vařívala i na Velký pátek, no a a ta z klobásek se zase vyskytuje i pod názvem šmigrustovka, polévka pro koledníky. Recept na ni vlastním již někdy od mládí, ale nikdy jsem ji nevařila, vždy do toho něco přijde....tak zkusíme letos? Připravila jsem pilotní porci a mohu jen doporučit.
Původní recept je založený na vývaru z uzeného, což dnes snad už nikdo nedělá: to akorát vyvaříte dosti jedovatou vodu s dusitany.
Uzené je už vlastně uvařené, tak stačí prohřát či opéci a chuť dotáhnout jiným bujónem.
Na 4 porce lehce ovaříme 400 g uzeného v necelém litru vody, maso odložíme. Přidáme ¹/² litru smetany s rozmíchanými 3 lžícemi mouky, provaříme, opepříme, osolíme, lze přidat křen, cukr, ocet, feferonku. Na talíře rozdělíme maso, pokrájenou klobásou a po jednom vařeném vejci a zalijeme polévkou. Smetnová lehce sladokokyselá a mírně ostrá smetanová polévka se s uzeninou dobře doplní, vejce ji zjemní, zkrátka docela lahoda. Pro promrzlé nebo alkoholem zmožené koledníky to musí být nebe v hubě... Znáte někdo, zkusíte?


Taky mám v zásobě velikonoční sladkosti, těch se najde vždy plno nových. Co třeba mazancového beránka? Může být v podobě šnečků jako trhací chléb, určitě udělám nějaké kousky pro vnučky.


Nebo nějaká hnízdečka? Na ta lze slepit čokoládou jakékoli křupavé kousky, třeba i slané tyčinky, případně je upravit s krémem jako cupecaky. Měla jsem cukrová vajíčka, lepší by byla čokoládová, vyloupaná. I dortíky se jimi dají hezky ozdobit. Vloni jsem upekla rolády, dýńovou a řepovou..


Celý týden pak se mohou ještě objevovat postní jídla, na Škaredou středu potrhané placky, ve čtvrtek něco zeleného. Brokolice, fazolky, cuketa...


V 19. století se hojně chodilo po okolí Prahy na medvědí česnek, čerstvou zeleň. Nejvýhodnější mi přijde naložený v oleji se solí a použitý čerstvý, tepelnou úpravou se chuť ztrácí.


Ostatní tipy na velikonoční pokrmy najdete na stránce VELIKONOCE - AKTUÁLNÍ ODKAZ VLEVO.. Na speciální pokrmy jsou to asi nejbohatší svátky a hlavní pokrmy se ještě podávaly o následující neděli, provodní. a celkem až do Letnic, letos 31. května.

Žádné komentáře:

Okomentovat