pátek 29. srpna 2008

Den jako stvořený pro plněné papriky

I mě napadlo, že se do nich pustím, když jsem na trhu zrovna objevila pěkné české papriky za dobrou cenu. Tak sem s nimi! Vzápětí jsem narazila na recepty na netu i v časopise, úplně na mě vyskakovaly, jak jich všude bylo plno.
Některé recepty se mi nezdály, mám vyzkoušeno, že papriky jsou mnohem chutnější opečené než jen ponořené do omáčky a vařené, kdepak, Apetite, s tím bych neuspěla! Náplň samá rýže se uplatní u vegetariánů, ale jinak není třeba dávat do masa tolik výplně. Kdo ale chce masem šetřit, může přidat i jiné obiloviny, třeba ovesné vločky jsou v hotových paprikách zcela nenápadné. My máme radši strouhanku, s namáčením žemlí se neobtěžuji. Chuť zlepší i strouhaný sýr. Také znám náplň jen ze strouhaného měkkého salámu, vajíčka a sýra. A kolik čeho? Půl kilogramu mletého mix masa s několika hrstěmi strouhanky a jedním vajíčkem stačilo na deset středních paprik.
Papriky potřebují nejprve pořádně ze všech stran opéci na oleji, raději prudčeji a více je obracet, dokud nezměknou. Pak teprve je podlévám trochou vody a přidávám rajčata, protlak, nebo taky ne - je zajímavé udělat je jen přírodní, více opečené a lehce zahuštěné jíškou, dochucené třeba sójovou omáčkou. Nebo na smetaně, jak je vidět na obrázku, používám takovou tu rostlinnou v lahvičce. Omáčku jsem dochutila jen kouskem zeleninového masoxu a mletou paprikou, ale může se přidat i lžíce dvě rajského protlaku pro chuť i barvu. Zahustím trochu namočeným škrobem či hotovou jíškou.
Když paprik připravuji větší množství, abych jich pak část zmrazila na horší časy, šoupnu je do trouby na olejem potřeném plechu a je to bez práce, skoro upečené je přehodím do kastolu a dokončím omáčku.
Máme rádi papriky s vícero přílohami, k těm přírodním či smetanovým nejsou špatné brambory, k rajské omáčce zas krom rýže i těstoviny, knedlík je univerzální. Udělala jsem jednoduchou klasiku podle nového receptu (450 g hrubé mouky, 25 g droždí, 2 dl vlažného mléka s celým vajíčkem, 1 žemle, sůl), vážně bez problému. Těsto se mi zdálo tužší, ale bylo to pak akorát, vařila jsem po deseti minutách po každé straně. Krom té půlhodiny navíc na vykynutí to je prakticky stejná práce jako knedlík ze sáčku, ovšem chuť? Neporovnatelná! Sklidila jsem za celý oběd výjimečnou pochvalu.
Z Apetitu (ale už tam není) mohu naopak doporučit papriky s kuskusem, cuketou a sýrem. Nejlepší jsou z červených silnostěnných, ale i z jiných, sýr lze použít jakýkoli. Místo cukety lilek také nic nezkazí. Přípravu jsem trochu zjednodušila - na dušenou nastrouhanou cuketu s cibulí i česnekem nasypu kuskus, rozdrobím zeleninovou kostku, zaliju horkou vodou a je to. Pak přimíchám trochu strouhaného sýra ( mozzarella, plísňový, gouda) a trochu ho nechám i navrch. Pro změnu třeba ještě koření Orient nebo bylinky s rozmarýnem.
Jistě laskavé čtenáře již napadá plno jiných receptů na pečené papriky, třeba s řeckým sýrem…nebo na papriky čerstvé, plněné sýrovou pěnou…ale obraťme list, všeho moc škodí a papriky jistě nepřišly ke slovu naposledy.

Žádné komentáře:

Okomentovat