sobota 9. srpna 2008

Restaurace na horách

Několikrát jsme si zašli na oběd či spíš pozdní oběd. Charakterem se restaurace velmi lišily.
První byla Rybářská bašta u přehrady ve městě pod horami. Původně nevelká panelová krabice na kraji sídliště, nyní přestavěná do podoby solidní klasické restaurace, kde se dá dobře najíst i večer a na zahrádce posedět u zmrzlinového poháru či piva. Tam právě byl za hezkého počasí velký nápor, ale obsluha to stíhala. Ceny mírnější než v Praze, jídla pěkně upravená, dobrá a vydatná. Plněný bramborák byl dobře propečený, masová směs se zeleninou příjemně kořeněná, obloha vydatná. Klasické knedlo-vepřo-zelo též klasické chuti, dobře připravené, velká porce.
Druhá vyhlášená hospoda v zámečku na louce uprostřed hor byla plná, ale na druhý pokus po třičtvrtěhodině jsme se místa dočkali. Dřevěný původní interiér působí příjemně omšele, důležité ale je, jak je doslova prosycen vůněmi těch dobrých jídel, která tu již leta s nasazením vaří místní šéfkuchař, jinak též nájemce. Rychlá obsluha, nápoje i polévka obratem. Dělává se tu nějaká vydatnější pro turisty, dršťková nebo zelňačka, boršč, gulášovka. Mezi jídly vede vyhlášený jelení guláš, s náležitě provařenou a okořeněnou omáčkou, k níž se nehodí nic než knedlík. I další jídla bývají ze zvěřiny včetně pár minutek jako srnčí medailonky. Najde se i něco jednoduššího, třeba rizoto nebo haše s bramborem a zelím. Nechybí nějaké sladké jídlo, mohou to být ovocné knedlíky nebo překvapivě žemlovka. Lidé se během dne rychle střídají, většinou hned jdou či jedou dál. Ceny mírné, porce velké.
Třetí jídlo jsme si dali v zcela nově zřízené luxusnější restauraci francouzského typu v městečku u sklárny. Jak jsem se dozvěděla z místních zdrojů, objekt koupila prosperující firma a v nájmu je tam šéfkuchař jr., který z dřívějšího působiště chce přivést svoji zavedenou klientelu. Podnik má sloužit pro různé oslavy rodinné i firemní, ale my cestou z výletu byli obslouženi profesionálně. Vybraný jídelní lístek, designově řešený interiér se zajímavými prvky, prostřené stoly s téměř látkovými ubrousky. Jídla rafinovaná, zajímavá. Cenypražské. Vybrala jsem si vegetariánský kuskus s nádechem šafránu, s grilovaným lilkem zajímavě naaranžovaným navrch i další zeleninou okolo, vše chutně okořeněné a šťavnaté. Báječně jsem si pochutnala. Staročeská vepřová obsahovala dvojí zelí, dvoje knedlíky i dvojí maso, doměkka upečené s lehkou šťávou, velmi uspokojující varianta klasiky.
Každé to jídlo bylo výborné, každé odpovídalo právě tomu prostředí, kde se podávalo. A že jsme byli všude spokojeni? Buď jsme si dobře vybírali, kam jít, nebo je to tady v kraji tak zvykem...

Žádné komentáře:

Okomentovat