středa 24. září 2008

Mrkev s nivou

Zní to hrůzostrašně? Ale kdež, je to jen jeden z těch jednoduchých receptů, co dovedou příjemně překvapit. Vlastně mrkev a brambory zapečené s Nivou je přesnější název lehkého jídla ze surovin celoročně dostupných. Kdo z vás nemá všechno právě po ruce? No dobře, snad sýr chybí, neb jste ho právě použili na něco jiného…

To jsem se zrovna odhodlávala konečně zpracovat mrkev, která mi ležela v ledničce už kdovíjak dlouho, že ji udusím, co s ní taky, ale to zrovna považuju za jídlo dosti nudné, i když párkrát za rok ji sním s chutí, leč…rozpomněla jsem se zavčasu na recept, který jsem už jednou zkoušela, a hned bylo po nudě. Promyslela jsem to a chutě začala.

Stačí nakrájet či na šikovném struhadle nastrouhat 2- 3 mm plátky z obojí zeleniny. Brambory neškrábu, jen omyju. Do hlubší pánve nebo pekáčku kápnu oleje, vsypu zeleninu a trochu osolím (sýr je slaný hodně!), opepřím a přiklopené peču na střední teplotu.


Vodu nepřidávám, občas zamíchám. Na plotýnce to trvá asi 20-25 minut, můžeme vložit i do trouby. Nakonec přisypu Nivu nastrouhanou na hrubší nudličky. Stačí tak 100g na tři porce. Tedy ještě radši strouhám přímo nad pánví - nesmíte na to mít struhadlo z umělé hmoty, které se začne při dotyku s horkým nádobím rozpouštět! To by dobrá ingredience nebyla! Teplotu snížím a promíchávám, až se sýr rozpustí, je to chvilka. Sníst ji je další chvilka.



A ten sýr na dně pánve se snadno odmočí.

Žádné komentáře:

Okomentovat