středa 17. prosince 2008

Marcipánky

Jsou to klasicky jednoduché vánoční sušenky, které jsme dělávali i v dětství, ale které často zbývaly jako jedny z posledních, neb potřebovaly déle rozležet. Po dvou, lépe třech týdnech ve vlhčím prostředí jsou vynikající. Nejlépe zapomenout je někde ve sklepě, na chalupě či starém hradě! Zkoušela jsem v létě, zda změknou, ale ani za deštivějšího počasí se to nepovedlo :)

Recept není náročný na suroviny ( 300g hladké mouky, 200, ale stačí 150g cukru, 100g másla, 1 vejce, 35g mletých ořechů či oříšků, půl lžičky mleté skořice a 2-4 tlučené hřebíčky), ale na energii nutnou k propracování těsta - je to jeden z těch, kdy po nějaké chvíli začnete pochybovat, zda v receptu něco nechybí, zda jste to odměřili správně a co jiného jste ještě mohli zvorat - leč drobenku je třeba propracovávat dál, až se začnou dělat větší hroudy a nakonec jedna velká, která pojme všecny drobečky do sebe a jakžtakž drží pohromadě, i když žádnou velkou elasticitu nečekejte! Robot jen doporučuju.
Tohle těsto se docela dobře hněte v míse, aby potměšilé drobící se hrudky nepadaly všude kolem. Je možno přidat kousek másla navíc, aby se méně drobilo. Když jsou prsty i zápěstí a dlaně dost procvičeny, což může trvat tak čtvrt hodinky, hroudu přemístíme do sáčku a necháme v ledničce zaslouženě odpočinout den, dva, tři, než se pustíme do válení a vykrajování.
marcip

marcip2
Placku můžeme udělat i dosti tenkou, i nechat tak na půl stébla. Potíráme vajíčkem a zdobíme kouskem mandle či ořechu, pečeme asi na 200 stupňů .

Žádné komentáře:

Okomentovat