sobota 13. prosince 2008

Vánoční ladění

Osvěžující a vpravdě sváteční pocity jsem i s osobami blízkými načerpala na koncertě bří Ebenů, a pro tuto stránku nutno zmínit, že samozřejmě zazněly i Chlebíčky. Koleda zas slíbila, že světlo přijde i do našeho chlíva.
To je dobré mít na paměti při úklidu faktickém i tom vnitřním, ono to pak jde i líp od ruky. A prý na Lucii je k tomu ideální doba.
Minulý víkend jsem hledala vánoční atmosféru na výstavě tradic ve skanzenu v Přerově nad Labem. Prvně jsem tam byla snad v roce 90, to jsme byli nadšení, ale je pravda, že to bylo něco nového. Pak ještě několikrát, nyní asi po osmi letech pauzy. Nadšení a novost vyprchalo na všech stranách, nejspíš bude k dispozici i méně prostředků, jako v celé sféře. Tabule představující jednotlivé zvyky, tradiční předměty i pokrmy jsou stejné, přibyly figuríny v krojích a zdálo se mi, že bylo méně aktuální výzdoby, pečiva aj. V budově školy bylo možno zdobit perníčky.
Prodej dekorativních předmětů těží spíše z levného dovozu než místních tradic a je překvapivě identický s obvyklými dárkovými stánky v běžném nákupním centru. Svíčky, andílci, medíky, bylinné polštářky, keramika. Navíc tu nabízeli několik pohledů a vystřihovacích betlémů. Mimo areál se ještě prodávaly stromky. Tohle naladění tedy bylo hodně symbolické.
Pokračovalo ale při balení dárků, které budu předávat s předstihem, proto balení už teď, k tomu adventně laděná Hovada boží, co nakupují zboží...a jdou tam, kde svítí hvězda - nad hypermarketem (Jablkoň).
Nyní budu pokračovat v pečení cukroví, dojde i na malou hvězdičkovou girlandu na okně a další muziku. Zítra budu rozsvěcovat třetí svíci ,co má být radostně růžová. A umoudří-li se počasí, zkusíïla bych ještě aspoň krátkou zastávku na vánočním trhu v tvrzi Kunratice, bez přehnaného očekávání. Kdyby tam bylo k mání jmelí vcelku, byla bych spokojená.

Dodatek po víkendu: jmelí vcelku stále nemám. Zato to kovově zabarvené je k mání v několika odstínech. Tvrz je velkoryse zrenovovaná, v areálu je slibně vypadající hospoda, tu mám v plánu vyzkoušet. Také cukrárna byla otevřená, leč odolali jsme i lákavé nabídce. Další stálé obchody se nepřipojily, zavřeno bylo v květinářství s dárky i v pekařství. Stánků na ploše bylo pár a hlavně s těmi stejnostmi: trdelník, medovina, žužu, kovář, keramické obrázky, svíce a svícny (i doslova obludné cca třiceticentimetrové jahody či dýně napasované do zeleného věnce!), buřty, langoše a bramboráky. Bohužel baterka ve foťáku se vybila, tak bez dokumentace.

Žádné komentáře:

Okomentovat