pátek 23. ledna 2009

Lososové nudle

Jednoduché a rychlé teplé jídlo? Tady jedno je, inspirované Itálií.
Těstoviny si vyberu klidně vaječné, když nejsou s masem. Široké nudle mi vyhovují. Dál je třeba ½ až ¾ skleničky či krabičky tresky a la losos, ¼ litru šlehačky pravé nebo rostlinné a kolem 100 g strouhaných sýrů, aspoň část "parmazánového typu".
Nejdříve dám vařit vodu na těstoviny, osolím. Nastrouhám si sýr, nemám-li strouhaný již z továrny, pardon, z mlékárny.
Do malého kastrolku na kapku oleje hodím půl cibulky nadrobno a nechám trochu zesklovatět, přidám červenou drť, trochu pepře a všechnu šlehačku. Smetana 12% je málo tučná, ta se většinou srazí. Rostlinná varianta je ale odolná. Přisypu většinu sýra, nechám rozpustit. Nudle už se vaří, sliju, servíruju na talíř, sypu sýrem. Omáčka vystačí na tři porce.
V místě původu se dělá z pravého uzeného lososa, který se pokrájený na čtverečky menší než 1 cm vhodí do horké šlehačky, dohustí parmazánem a podává. I krabí tyčinky se mohou použít, k těm dám jen trochu pepře (bez cibule). K jiným mořským potvorám, kupř. nějaké směsi - koktejlu bych už dala i česnek, případně trochu protlaku.

Žádné komentáře:

Okomentovat