pondělí 16. února 2009

Smetanový losos s whiskovou cibulkou

Tahle úprava není složitá, přitom dělá dojem, a dá se tedy použít i pro slavnostnější příležitosti.
Mraženého lososa nechám trochu povolit, aby šel lépe naporcovat.
Začnu si zatím připavovat dušenou cibulku - je jí na čtyři porce potřeba kolem půl kilogramu, míchám ji na střední teplotě na třech lžících másla asi deset minut, pak do ní přiliju 1/8 l whisky a dusím pod poličkou dalších deset minut. Cibulka získá neuvěřitelně lahodnou chuť! Rozhodně nevynechávat!
Zapnu troubu a lososa nejdřív omyju zvenčí i zevnitř, odříznu ploutve včetně ocasní, naporcuji na podkovy. Jde to velkým nožem nebo sekáčkem a palicí, ale pozor, aby se nerozsekalo i prkénko! Porce lehce osolím a opepřím, okyselím šťávou z půlky citrónu.
Cibulku také osolím a opepřím, rozprostřu na dno menšího pekáčku či zapékací misky, pokladu porcemi lososa, zaliju smetanou. Osvědčuje se mi rostlinná, jinak bych raději dala šlehačku, neb tentokrát použitá 12% smetana se během pečení "ztratila", ač jí nebylo málo - viz obr. Celé dílko posypu důkladně koprem a šup se vším do horké trouby.
Když povrch zezlátne a maso se odděluje od páteře, je hotovo, může to trvat necelou půlhodinku, spíš méně. Obracet se nemusí, ale raději to udělám.
Zároveň dám vařit vodu na těstoviny, hodí se nejlépe široké nudle. Tentokrát došlo na spirálky, když to nebyla slavnostní příležitost. Trochu je pomastím máslem a posypu druhou hrstí kopru. Cibulka se smetanou a whisky je šťavnatá a doplní jemnou chuť ryby. Kopr, bude-li v sezóně výraznější, přidá chuti zajímavé tóny, ale v zimě se mražený ani čerstvý příliš neprosadí a plní spíše dekorativní funkci, i když je ho dost. Nakládaný se určitě nehodí, to bych ho raději vynechala a použila něco jiného, třeba pažitku nebo tymián.

Žádné komentáře:

Okomentovat