úterý 14. dubna 2009

Po veselých Velikonocích

Svátky se mi líbily, ale zmíním jen jejich kulinářskou stránku. Krom mých jidášů a velikonoční nádivky se nám doma sešlo několik druhů výborného pečiva, mazance, další jidáše zcela odlišné tvarem i materiálem, jarní dort. Za zmínku stojí hodobožové menu pro pět osob:
Vejce proti bloudění - spíš magie než předkrm, jde o to, aby u stolu všichni pojedli z jednoho vejce, aby v světě nezbloudili a zas se za rok sešli…podávala jsem s balzamikovým octem.

Polévka slepičí s domácími nudlemi - z mražených zásob, s nudlemi od přítelkyně.

Telecí kýta s přírodní šťávou - lehce špikovaná, pečená s cibulí, česnekem a rozmarýnem na kombinaci sádla a másla, s domácím kynutým knedlíčkem a podušenými špenátovými listy ochucenými mírně česnekem, květem a pepřem.

Moučníky: panettone s krémem tiramisu (takový italský mazanec-koupený), jarní mandlový dort se žloutkovou polevou od babičky, tvarohový pudink s ananasem (šlehačku nikdo na nic nechtěl).

Nápoje:
Oblíbené demižonové víno, voda perlivá i vodovodní.
Káva, čaj, koňak.

Na focení jsem v zápalu příprav moc nemyslela, zde jen ukázka hlavního jídla nachystaná ke transportu:

Žádné komentáře:

Okomentovat