Pečené selátko
Čistě vyper selátko, odřízni kloubky, nasol je a vykmínuj, ale jen uvnitř, a vyplň volně bříško houskou nebo chlebem v kusech, namazaným máslem a namočeným v hovězí polévce. Bříško pak se zašije a sele protáhne se špejlem dlouhým od doleních nožiček až k hlavě. Pak se položí na pekáč na ploché dřevo, by se peklo ve vzduchu, na počátku nožičkami vzhůru a potírá se pivem, polévkou a máslem. Když se obrátí, dají se kornoutky z papíru na ouška, by se nespálila, a potírá se znovu pivem, polévkou a máslem. Když je krájíš, nejdříve usekni mu hlavu, pak rozsekni po délce ve dvě půle a krájej úhledné kousky na mísu.
Někdo potírá sele pepřem a maže je slaninou při pečení.
Poznámka. Jakmile se selátko upeče, musí se ihned u krčku naříznouti, by pára vyšla a kurčička nezvlhla.
Jak něžně a láskyplně je příprava selete popisována! Leč odhlédneme-li od formy, obsah skrývá mnohé dobré rady, použitelné i dnes, pokud se k pečení selete nějaký z návštěvníků stránky nachomýtne!
Žádné komentáře:
Okomentovat