čtvrtek 24. září 2009

Špenátové špecle

Čerstvý špenát, balení 300g, vypadá objemně, pomalu se nevejde do kastrolu, ale za chviličku se svaří a jste rádi, že z něj vyrobíte dvě porce…a na tyhle sprinty se výborně hodí, když tedy k němu uděláte i nějakou rychlopřílohu a rychlomaso…téma je to zajímavé. Detailně jsem vše rozmyslela, i to, že špecle se vaří osm až deset minut, kdybych vybrala třeba noky, co jsou hotové maximálně za pět, bylo by to o něco rychlejší…hm, příště, rozhodla jsem se teď pro špecle. Jimi tedy musím začít, pak hodím na pánev kuřecí stehenní řízečky, jako poslední budu dělat špenát.

Start! Nejprve zapínám dvě plotýnky, na jednu stavím hrnec s vodou na špecle, na druhou vzápětí přistává pánev s trochou oleje. Hmátnu do ledničky pro maso, zároveň popadnu i špenát a česnek. Maso okořením grilovací mexickou směsí a kladu na rozpálenou pánev. Vyndám si další kastrol na špenát - na dno opět lžíce oleje, olivového, velký stroužek česneku na kostičky a nacpat všechen špenát, přiklopit - nesolím, nepodlévám.
Zato hned otočím maso, když stojím u sporáku, voda ještě nevaří? Skoro, solím ji, dávám lžičku oleje proti slepení. Ještě obrátím špenát, než zavařím špecle.
Zkontroluji maso, zmírním mu teplotu a vydechnu - je možno prostřít, aspoň nachystám příbory…
Špenát je hotov, vypínám, solím. Ochucení česnekem stačí. Maso již také dojde, je opečené z obou stran. Chystám si ještě cedník na špecle, talíře…a zkouším, zda už jsou uvařené. Tak tady mám asi dvě minuty prostoje…ale už budou, sliju do cedníku, promíchám a servíruju. Čas: 17 minut. Včetně focení

Žádné komentáře:

Okomentovat