pondělí 19. října 2009

Mrkvová polévka

Na dobrou mrkvovou polívčičku nepotřebujeme ani mnoho surovin, ani mnoho času.
Kdo ji neochutnal, nechť nesoudí - obvykle mile překvapí i prvotní odpůrce! Nevím, zda pochází z jižních Čech, ale naučila jsem se ji tam od kamarádky, kterou ji zase naučily domorodé hospodyně.

A za patnáct minut se stihne bez problému - zapínám potýnku, z lednice beru asi tři mrkve (120-150g), máslo a mléko, otáčím se pro menší hrnec. Na dno hodím pár plátků másla, na něj rovnou jemně nastrouhám mrkev a stavím na plotýnku, míchám, pepřím. Když už by se chtěla mrkev připalovat, přisypávám dvě lžíce mouky (hladká, polohrubá) a opět míchám, aby se mouka opekla.
Získá brzy oranžovou barvu a než se začne chytat na hrnec, přilévám vodu tak do třetiny hrnce, solím, přidávám zeleninovou kostku (lze vynechat). Chvíli vařím - mrkev změkne brzy, ale mouku je třeba provařit. Přilévám mléko, cca 1/3 litru a ještě do konce limitu chvíli pomalu vařím, to je vše. Výborná jako vždy.

Žádné komentáře:

Okomentovat