Dlouho jsem odolávala a přesvědčovala se, že muffinovou formu nepotřebuji, že ji málo využiju, že můžu dělat klidně jiné pečivo nebo si koupit jen silikonové košíčky a pod. Recepty s popisem jsem uchovávala skoro dva roky, pak jsem ale formu dostala - a bylo to vyřešené.
Není na ně dál třeba nic zvláštního. Receptů se dá využít řada těch nejběžnějších. V postupu z Apetitu 3/07 dle BBC Good Food se radí těsto nepřemíchat, spíše nechat pár hrudek. Máslo se rozpouští nebo se dává olej. A jako v jiných anglosaských receptech si zakládají na smíchání mokrých a sypkých surovin zvlášť.
Poprvé jsem to tak udělala, ale ještě jednodušší bylo rozmíchat v míse vše tekuté plus cukr a do toho nasypat mouku s práškem. Nejlépe se mi osvědčuje kombinace prášku do pečiva a sody. Žádnou změnu jsem při tomto postupu nezaznamenala, jen opravdu nepřemíchat.
Těsta bylo dosti, formičky plné.
Podle základního receptu stačí v míse lehce rozšlehat 200 ml mléka, 80 ml slunečnicového oleje, 120 g krupicového cukru a 2 vejce. Přisypu 250 g hladké mouky a než ji zamíchám s mokrými surovinami, nasypu na ni po lžičce "prdopeče" a sody, trochu promíchám a přidám ještě (sušené) brusinky nebo rozinky, případně oříšky, s tím si už člověk může pohrát po libosti. Dle receptu jich má být 150 g, to se mi zdá až moc. Krátce zamíchám a dávám do košíčků. A takhle hezky vyběhly.
Druhým trikem ,ne vždy nutným, je povrch něčím posypat. A třetím nepřepéci, neměly by se moc vysušit. Pekla jsem kolem patnácti minut na obligátních 200 stupňů.
Receptů se dá využít i řada těch nejběžnějších, hodně tipů najdete u Rybičky.
Tyhle jsou podle tvarohové bábovky, jen jsem dala více kypřidel. K tomu kousky čokolády nebo trochu muesli.
Muffiny mohou být rovnou celé čokoládové. Takhle jsem je udělala víceméně podle návodu z magazínu Albert, 11/09. Recept není těžklý, můžete ho zkusit i s dětmi.
Na stejných 12 formiček stačí 200 g hladké mouky, lžička prášku a lžička sody, 150 ml oleje, 6 lžic kakaa, 2 vejce, 100 g krupicového cukru, 100 g zakysané smetany a 100 ml vody, tabulka (extra) hořké čokolády. Těsto jsem umíchala ručně (aby se nepřemíchalo), přidala na kousky pokrájenou čokoládu a do formiček ještě zapíchla po dílku bílé čokolády - jak vidno, nevypadalo to příliš pěkně, čokoláda se spíš opekla než rozpustila (Orion Nestlé), tak jsem je ještě dodatečně polila trochou polevy.
A co mě taky nadchlo, vydržely nejméně pět dní vláčné. Ještě jsem nezkusila různé ovoce ani jablkové těsto a další sypání či polevy.
Mám v plánu i slané, myslím, že by to byly dobré svačinky.
Žádné komentáře:
Okomentovat