Kuřecí roládu už jsem "odtajnila" u chlupatých knedlíků, tak tady je komplet.
Zároveň se chci podělit o dovednost, jak vykostit kuře. Naučila jsem to od matky, které to kdysi v okruhu známých vysvětlil jejich syn-šéfkuchař, když kuřecí rolády připravil pro nějakou společnou oslavu.
Nejprve ukroutíme či uřízneme spodní části křidélek a stehýnek. Další kost nožem dokola odhalíme a také ukroutíme z kloubu.
Základem vykostění je začít od páteře. Jen tak se nám plát masa nerozpadne a dostaneme celý hrudní koš ven.
Krájení a pižlání nevypadá moc spořádaně, ale to nevadí. Použila jsem menší a ostrý nožík, u chrupavčitých spojení kolem žeber jsem si připomněla anatomii...a nakonec se kostra vyloupla.
Ještě je třeba vyříznout nějakou tu chrupavku kolem stehýnek, no a je to. Pěkný plát masa vcelku. My jsme tentokrát měly s matkou velkovýrobnu na tři kuřata, tak jsme se pocvičily.
Kuře se dá stočit oběma směry. Aby nebyla v jedné časti samá suchá prsíčka, stočily jsme je raději napříč, tj. ne od jednoho boku, ale od krku dolů. Samozřejmě rolády jsme naplnily, nasolily a napepřily. Hlavní náplní byl špenát, podusila jsem mražený listový.
Může se dát i masová náplň, housková, míchaná vajíčka, ptáčková náplň, jak je libo. Může se nechat jen přírodní se slaninou. Může se zatočit těsněji nebo jen sešít strany k sobě.
Takhle nějak to vypadalo před svázáním, které jsem tedy nafotit nezvládla - na to jsou potřeba všechny ruce, ale povedlo se:
Zformovaly jsme tři roládičky do pekáčku, posolily a opepřily navrch, pod maso jsem nacpala pokrájenou cibuli a pekla do červena po obou stranách. Cibule zahustila a ochutila šťávu.
Musím říct, že tuhle fotku považuju za moc povedenou! I ta poslední se mi líbí. Rolády jsme moc dobře užily. Kompletní kuřata měla jen něco přes kilo, tak z jedné rolády byly 3-4 porce masa.
I do omáčky je vykostěné kuře šikovné. Ale nedělám to taky kdovíjak často, přece jen to je trochu pracnější technika.
Ze všech koster a odřezků bylo spousta materiálu na výborný vývar. Přidala jsem k nim ještě dva koupené hřbety na polévku a nejdřív všechno prudčeji zapekla v troubě, jak v nějakém pořadu radil Zdeněk Pohlreich. Vyplatí se to. Pak vše i s vypečenou šťávou přijde do hrnce a spolu se zeleninou, solí a kořením se pomalu vaří asi dvě hodinky.
Vývar jsem přecedila, všechny kosti co možná pečlivě obrala a maso dala stranou, vrátila jsem ho do polévky až na konec.
Pokračovala jsem až druhý den, vývar byl slušně tuhý. Dala jsem ho vařit s novou zeleninou (mraženou - lahůdkovou polévkovou v drobných kostičkách, už jsem si ji stačila oblíbit) a nejdřív jsem polévku zahustila vlasovými nudlemi. Přidala jsem maso a ochutnala - chuť to mělo výbornou. Část jsem jí dala zmrazit.
Žádné komentáře:
Okomentovat