sobota 17. dubna 2010

Noky k masu od Anuše Kejřové

Vaječné nočky jsem zkusila do rajské polévky, byly výborné. Jistě bude mít Anuše nějaké dobré noky i k masu! Našla jsem:
noky
Noky jsem dosud tak nějak opomíjela, jen někdy jsme používali malé nočky z vajíčka a mouky do polévky, ale jako příloha neměly doma moc dobrou pověst, ani sama jsem se k nim nikdy nedostala. Možná zvláštní. Mnozí si jistě vzpomenou na spor o nok či knedlík ve filmu Pelíšky...
Teď jsem měla dobrou omáčku, ke které by se noky skutečně hodily, tak proč je neuvařit?
noky
Trochu mě zklamalo, že těsto se zpracovávalo dosti těžko, muselo být totiž tuhé. Zkrátka práce podobná hnětení těsta na knedlíky.
Vykrajovat noky úhledně mi hned nešlo, je potřeba je na lžíci trochu zakulatit, poválet po stěně mísy a lžíci dobře namočit ve vařící vodě. Vařila jsem raději na dvakrát, ale asi by se vešly do velkého kastrólu najednou. Noky se totiž nenavařily nijak dramaticky. Zkusila jsem po deseti minutách, zda jsou dost provařené - syrové nebyly, ale zdály se ještě dost tuhé, tak jsem dvě minutky přidala.
noky
Vylovila jsem je děrovanou lžící a lehce omastila. Žádná krása to nebyla, ale na často u Kejřky i v jiných staších kuchařkách používané vylepšování vzhledu strouhankou taky nevěřím :) To by mě zajímalo, jestli to dnes někdo používá?
noky
Noky nebyly s omáčkou špatné, ale zdaleka nedosahovaly chutě těch polévkových nočků - tam se totiž dává na 1 vajíčko jen 100 g mouky, kdežto tady 400...zase je to velmi úsporné!
Asi ještě vyzkouším nějaký "hybrid" těchto dvou receptů, to by mohlo být ono.

Žádné komentáře:

Okomentovat