Telecí se nedostane každý den, dnes to žádné laciné maso jako za Anuše není. Úspornost je s časem veličina dosti relativní, jak podle mě dokazuje i tento guláš.
Z telecího najdeme v její kuchařce pěknou řádku receptů, je na něm vlastně postavena i její strategie Minutových večeří.
Můj kus telecího krku měl krom kostí, které šly ale snadno odkrojit, také tuhé bílé šlachy, blány a lůj. To vše jsem tedy co možná odstranila a rozhodla se pro guláš, na ten se maso hodilo určitě.
V receptu se používají rajčata a kapary, to by mohlo vytvořit zajímavou, méně obvyklou chuť. Kaparů dám určitě více, jedna lžička by moc na výsledku znát nebyla, i trochu nálevu z nich do omáčky pak přidám.
Postup je klasický. Kejřová dává na můj vkus všeobecně dost málo cibule a koření a maso příliš neopéká, to jsem tedy změnila. Okořenila jsem až opečené kostky telecího a na podlití vzala trochu zamraženého vývaru. Rajčata jsem spařila a oloupala, opravdu to není nic těžkého ani pracného, stačí slupičku nakrojit do kříže a v misce je zalít vařící vodou z konvice.
Telecí bylo měkké dost brzy, přidala jsem k němu pokrájená rajčata a kapary, zahustila jíškou ze zásob, stačilo trošku. Podávala jsem horké s rýžovými nudlemi a na parmazán zapomněla - neotočila jsem si stránku :)
Zato jsem přidala kapary i navrch.
Takový guláš by jistě byl dobrý třeba i z krůtího masa, když žádné tele nepotkáte. Více receptů podle Anuše Kejřové najdete pod ikonou její kuchařské knihy vlevo.
Žádné komentáře:
Okomentovat