středa 16. června 2010

Cuketový crumble

Co připravit vegetariánské návštěvě? Šlo o hlavní jídlo, dokonce jsem uvažovala, že udělám nějakou omáčku k žemlovým knedlíčkům, které jsem chystala pro všechny. Nebude problém uplácat jednu porci bez šunky. Nevymyslela jsem však vzhledem k momentální nabídce zeleniny nic, co by se k nim jaksi hodilo, už jen představa těch chutí mi připadala jalová. Tuto myšlenku jsem tedy zavrhla a soustředila se na cuketky, že je nějak zapeču.
A náhoda tomu chtěla, že jsem zrovna v tu chvíli zabrousila do francouzského webu (odkazovala na něj Bali v nějaké diskuzi), a tam jsem skoro hned zakopla o cuketový crumble! To bylo ono!
Crumble znám s ovocem, drobenkové koláče miluju, ale naslano jsem ho ještě neviděla - tak to byl ten nápad, co mi chyběl!
Pročetla jsem recept a s pomocí slovníku mi moje zbytky středoškolské frániny k pochopení stačily. Zaujal mě hlavně ten princip: zelenina se podusí, okoření, doplní nějakými semínky či oříšky, sýrem a s drobenkou z ovesných vloček se vše zapeče...Měla jsem tedy dvě menší cukety, orestované s jarní cibulkou a několika žampiony, kořenila jsem kari. Do menší zapékací misky vvtřené olejem jsem přidala dvě pokrájená loupaná rajčata a posypala parmazánem a dvěma lžícemi mandlových lupínků místo piniových oříšků. Nedělala jsem pesto, na to jsem měla málo bylin.
Drobenku z dvou hrstí jemných ovesných vloček, lžíce mouky a 50g másla jsem navrch trochu osladila, ale ne tolik, jako se uvádí v receptu.
Výsledek byl pochválený, chutnalo to dobře, drobenka jako příloha postačila.
Další pokus byl i s lilky, postupovala jsem podobně. Dala jsem vlašské ořechy a použila jsem větší zapékací mísu. Ale to už nebylo pro vegetariány, takže nadšení o poznání méně - přiznávám, že vločková drobenka je poněkud nezvyklá...ani jí nemusí být tolik, lepší je, když nasákne trochu šťávy ze zeleniny.

Ohřátý zbytek druhý den hodnotím i já lépe, ale fotogenický je ještě méně než čerstvý!
Slaný crumble určitě láká k vymýšlení nějakých obměn. Je to další výzva pro milovníky zapečených pokrmů, v miskách na jednu porci je z něj elegantní pokrm, který hosty překvapí.

Žádné komentáře:

Okomentovat