úterý 13. července 2010

Do horka? Zelenina z jižních krajů

Dlouhotrvající rekordní teploty hned tak neskončí, a tak jistě taky přemýšlíte, co dát na stůl, aby to nestálo moc sil a nebylo nutno zahřívat obydlí ještě sporákem a troubou...už jsem zkusila péci plněné cukety v noci, připravit pečený (bez strouhanky) hermelín se salátem, špagety s čerstvými rajčaty a šunkou, italské gnocchi s čerstvým špenátem, risotto, vajíčka a nějaká studená jídla, ale jíst se chce každý den, i když třeba méně než jindy. Na zveřejnění sice čekají i recepty na  "podstatnější" jídla, ale situace žádá přehodnocení.
Zelenina z krajů, kde je teplejší počasí než u nás, mi proto připadá ideální.

Lilky v jogurtu vyžadují nepříliš dlouhé opečení na pánvi, ale to se dá udělat hned ráno, dokud je chladněji. Nejprve je nakrájím na plátky silné kolem půl centimetru, posolím a nechám potit rozložené na talíži. Po asi půl hodině je otřu kuchyňskou papírovou utěrkou a opékám na pánvi na troše oleje z obou stran.
lilek smet
K poslední várce přidám i cibuli na kolečka a česnek na plátky. Mezitím si připravím do misky smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu, osolím a okořením pepřem a kari.
lilek smet
Do zálivky postupně potápím plátky lilků i cibuli s česnekem a celé dám odležet do ledničky.
lilek smet
Vydrží jistě 3-4 dny. Kdo nemá rád jogurt, může zkusit marinované lilky.

Žlutý meloun s pršutem je klasická kombinace a odmítne ji málokdo. Může se všelijak aranžovat, udělá parádu i v této jednoduché verzi:
pršut
Avokádová pomazánka ze zralých plodů se snadno rozmačká vidličkou. Dužinu hned pokapu citrónem (limetou), přidám sůl, kousek cibulky nadrobno, může se dát i česnek. Na dvě avokáda jsem přidala lžíci olivového oleje. S kukuřičnými tortilami chutná výborně, je jemnější než guacamole a dá méně práce.

Tahle jídla se můžou podávat zvlášť, ale i dohromady:
předkrmy
Kombinace chutí a surovin je pestrá a vychlazená zelenina přece jen osvěží. Dobré pečivo je podmínkou nutnou, lehké bílé víno volitelnou.


Žádné komentáře:

Okomentovat