Už je únor, a já jsem sem ještě ani nedala tipy na využití povánočních zbytků...už to sice není zrovna hot tip, ale třeba se někdy hodí.
Když mi po Vánocích zůstalo v lednici ještě trochu krému do ořechů, k tomu pár prázdných "vianočných" oplatek - co tak s nimi? Ovšemže spojit obé dohromady a oplatky naplnit!
Ten krém je jen z másla, tak se do oplatek hodí. Když se totiž použije nějaký nastavený, oplatky rozmočí, však to známe z pokusů v mládí. Chutnalo to vždy jak rozmočená lepenková škatule...
Krém jsem nechala trochu povolit, aby šel lépe mazat, a oplatky jsem jakžtakž pravidelně potřela a uhladila a ještě překrojila a spojila na sebe, aby celý pišingr byl vyšší, asi jako tatranka.
Mělo by se to trochu zatížit, aby se vrstvy proležely a srovnaly, ale jen jsem vše trochu stlačila dlaní a navrch potřela zbylou kávovou polevou. Nechala jsem proležet v lednici, poleva dokonce pěkně ztuhla. Malý dezertík ke kávě byl na světě.
Ořechová chuť krému se s oplatkami doplňovala báječně.
I další přebytek, zbylou vánočku, jsem plánovala zužitkovat, a to tradičně do žemlovky. Vlastně ji dělám jen jednou ročně, ačkoli obyčejných rohlíků ji mám dokonce radši. Tu vánočku dostal osoba blízká a byla veliká, odhaduju aspoň z 3/4 kg mouky. Díky počasí však vydržela v chladu celé tři týdny. Než jsem se k žemlovce dostala, zbyla z ní tak třetina. Čili akorát.
Plátky jsem namočila do mléka a rumu, a to v poměru 1:1 dle Jarmily Loukotkové. Velký kastról jsem silně vymazala máslem a namočenou vánočkou jej vystlala, navršila jsem na ni dvě velká jablka na plátky, trochu oslazená, a na ně zas pár plátků vánočky. Zalila jsem hodně řídkým tvarohem, rozšlehaným s dvěma vejci, mlékem, rumem, trochou cukru a - rozmařile - i vanilkovou trestí. Navrch jsme nadrobila zbylou namočenou vánočku, přidala pár vloček másla a upekla.
Za použití těchto surovin a v tomto množství byla žemlovka velmi chutná, záměrně málo slazená, dobrý zákusek.
Žádné komentáře:
Okomentovat