Tak to je otázka dosti zapeklitá. Máte-li na to vlastní názor, či dokonce nějaký recept, můžete si zasoutěžit.
Já odkaz našla při hledání v kulturním přehledu...a dlouho jsem dumala a trochu pátrala, co se v Praze jedlo zvláštního.
Moje babička vařila podle Sandtnerky, její švagrová podle Domácnosti (té, co nyní vlastním). Byla období hojnější i chudší, mám i pár meziválečných výstřižků s doporučovanými recepty, za krize doprovázené i diskuzemi o nadbytečnosti či nezbytnosti služek.
Reprint Jak se vaří u Šroubků zas dokládá roky bohatší, i když řada surovin dnes luxusních byla tedy běžná.
A odkud se recepty braly? Vždyť v rodinách kolem přelomu století býval často někdo z venkova, Praha se dosidlovala pořád. A kdo neměl tu jednu pověstnou vídeňskou babičku? Určitě byly i jiné vlivy, které na jídelníček Pražanů působily...cestování, móda, možnosti dovozu potravin.
Soutěžit lze až do konce března, tak budete-li mít jako milovníci jídla nějaký nápad, můžete to zkusit :)
Zdroj: wikimedia (V. Jansa - Karmelitská před uskutečněním průlomu U Klíčků)
Žádné komentáře:
Okomentovat