pátek 26. srpna 2011

Krémový karamel

Zkusit krém z karamelizovaného Salka jsem chtěla už dříve, vždyť i tu plechovku jsem si koupila - na popud Madly.
A když byla příležitost (o tom zas jindy), dala jsem se do toho. Jako podklad jsem si zvolila obyčejný kupovaný piškotový korpus, málo platné, zdá se mi lepší než každé drcené sušenky. A trochu práce jsem si ušetřila, což se tentokrát moc hodilo.
Krém jsem nakonec nakombinovala takto: 500g smetanového jogurtu, 200 g zakysané smetany lux, jedno Salko karamel, jeden želatinový ztužovač na jogurtové dorty.
Salko mělo tu chuť, co si z dětství pamatuju, když jsme ho vařili 3 hodiny ve vodě, bylo možná trošku tmavší. Nejdříve jsem ho chtěla dát jen půlku, ale to by byl krém při tom množství surovin málo ochucený. S želatinou jsem ještě váhala - dát či nedat, počkám, jak bude krém vypadat. Začala jsem tedy mixovat.


Šlo to výborně a postupně jsem přidala Salko téměř celé, ještě v poslední chvilce mě napadlo si nechat dvě lžíce na impregnaci korpusu. Krém chutnal báječně a hezky se našlehal, ale bylo již jasné, že bez ztužovače by na dortu nevydržel. Trocha brandy tedy jeho hustotě již neublíží - štědře jsem ho zalila a zamíchala. Chutě se zvýraznily a krém hned postoupil do kategorie lahůdek pro dospělé.


Když jsem vybírala, jaké ovoce k němu přidat, vyhrály to broskve. Ale kompotované, čerstvé bych stejně musela nějak tepelně upravit a naložit. I hrušky nebo ananas by mi ladily, bohužel
z momentální čerstvé nabídky nic. Výsledkem měl být spíš chuťový akord než přílišný kontrast.
Korpus potřený karamelem jsem pokladla čtvrtkami okapaných broskví a připravila si želatinu do menší misky, musí se ihned po vsypání do vody pilně šlehat. K ní jsem nejprve zamíchala pár lžic krému a vše vrátila do velké mísy, kde jsem již jen lehce promíchala. Krém tak zůstal hladký, i když jsem přidávala želatinu do krému a ne naopak. Nepotřebovala jsem dvě velké mísy, stačila jedna.
Opatrně jsem krém navršila na korpus co nejvíce a dala do lednice. Ještě mi zbyl, nebyla ho taková vrstva, jako lze dát do formy.
Povrch jsem ozdobila jen lehce zbytkem mandlového griliáše, nechtěla jsem již kombinovat další chutě.


Za tři hodiny dort ztuhl dostatečně, dal se krájet, a hlavně, uspěla jsem s ním. Sladký byl akorát, chutě jemně navazovaly, nebyl tučný.

Žádné komentáře:

Okomentovat