Nabízím zas malé nakouknutí do všednodenních hrnců...některé mi tu uvízly už docela dávno, tedy v květnu.
První je sice pánev, ale to na věci nic nemění.
I knedlík s vejci se vetře do mé kuchyně - je to zas jedna z chutí dětství, a ty jsou, jak známo, nepřekonatelné...jednou, po útrapách cestování od Jadranu, byl prvním pořádným jídlem asi po dvou dnech neplánované jízdy busem. Celý zájezd tehdy měl jet vlakem, s lehátky i předplaceným stravováním, leč dopadlo to jinak. Náplastí byl nocleh a večeře v brněnském moderním nóbl hotelu - a knedlíky s vejci tam byly rovněž pěkně nóbl, ne jako doma s dvěma vejci na čtyři porce, ale nějak takto, celá omeleta...to na mě udělalo nesmazatelný dojem a občas se pokouším to napodobit, ale obrátit omeletu s knedlíky vcelku se mi nepovedlo, mám radši tekutější vajíčka...ovšem dobrá byla, zvlášť se salátem.
Plněná rajčata zkouším na vícero způsobů, tyhle jsem nadila klasicky masem a sypala sýrem. Je to vděčné jídlo, dá se jíst teplé i studené. Rajčata jsou tak nějak lépe stravitelná než papriky.
Stejně tak slaný koláč z listového těsta přijde k chuti, zvlášť když je v něm krom zeleniny ještě kousek šunky nebo pršutu. Jen tak pro radost jsem zkusila ozdobné mřížky z vykrájených slziček. Vypadaly hezky, i když vzor se mi nepovedl zcela pravidelný.
Pro oko jsem nafotila i ředkvičkovou pomazánku či dip. Nastrouhané ředkvičky je dobré posolit a po chvíli hodně vymačkat, aby se pomazánka zcela neutopila ve vlastní šťávě. Přidala jsem zakysanou smetanu a trochu majonézy.
Muffiny jako jednoduché, dobře dělitelné a transportu schopné pečivo dělám na mnoho způsobů, tyhle byly mrkvové a vedle klasicky borůvkové.
Mrkvové: 300 ml jogurtu, 80 ml slunečnicového oleje, šálek jemně nastrouhané mrkve, 1/2 šálku cukru, 2 vejce, 200 g hladké mouky, 2 lžíce vloček nebo strouhanky, lžička prášku do pečiva a lžička a půl sody. Mrkev těsto osladí dost? Ochutí se třeba skořicí a muškátovým oříškem. Lze přidat rozinky, ořechy.
Borůvkové: 200 ml mléka, 80 ml slunečnicového oleje a 2 vejce, asi 120 g cukru (dávám podle chuti, v orig. je ho moc), 250 g hladké mouky, po lžičce "prdopeče" a sody.
K tomu dvě hrstě čerstvých (mražených) borůvek.
pozn. tentokrát se mi nepovedlo fotky srovnat k sobě na žádný způsob...vždy zůstanou výškově posunuté, tak sorry.
Žádné komentáře:
Okomentovat