neděle 25. září 2011

Staré kuchařky online potřetí

Digitalizace knih pokračuje, technika je výkonná a ochrana autorských práv tvrdá - současná tvorba je tudíž legálně nedostupná.
Je to ale záchrana pro starší knihy, které se fyzicky rozpadají a s nimiž si před pár lety ještě nikdo nevěděl rady. Tak se stalo, že už došlo i na některé zásadní kuchařské knihy, které si je nyní možno prohlížet online. Pohodlně a v několika formátech můžete číst největší naši klasiku:

Magdalena Dobromila Rettigová

K zobrazení druhé publikace bude asi třeba jednoduše si stáhnout doporučený plug-in, otvírat je třeba stránku z stránkou, ale

Kuchařská kniha spolku Domácnosť

je už také volně přístupná. Kdybyste si ji chtěli stáhnout, je třeba postupovat po dvaceti stránkách. V rubrice Povídání u stolu o ní najdete i pár mých příspěvků, mám ji totiž tištěnou.

Recepty staré dvě stě či sto let lze málokdy už využít tak, jak jsou napsané, spíš si nad nimi uvědomíme, jak se od té doby práce v kuchyni změnila a jaké jsou výhody i nevýhody dnešních technologií (oheň, voda, chlazení), možnosti uchovávání potravin a jejich široký výběr.

A ještě připomínám starší články, kde jsou další inspirace.

Žádné komentáře:

Okomentovat