sobota 1. října 2011

Lišky

Nestane se mi každý den, že bych dostala nějaké potraviny - a nedávno náhodou lišky! Na houby jsem letos ještě žádné štěstí neměla, proto mě tento nečekaný úlovek zvláště potěšil.
Lišky byly dosti pečlivě očištěné, tak jsem je jen opláchla a okrájela pár nožek, větší exempláře překrojila a nechala je okapat.
Inspiraci poskytla kuchařka Tescoma - Nejlepší recepty, jeden z dárků od doma.cz, kde moje články taky najdete.
Ale z různých bohulibých důvodů jsem se receptem neřídila zcela.
Cibulku jsem zpěnila na másle, to ano, lišky jsem k nim přihodila, připepřila a dala trochu provesálského koření. Za chvilku pustily vodu, tak jsem stáhla teplotu, houby osolila a nechala dusit, až bylo tekutiny jen málo. To už byly lišky skoro měkké.
Budoucí omáčku jsem zahustila smetanovým jogurtem, ale doporučuju šlehačku nebo aspoň smetanu kol 20%. K omáčce jsem přidala již dříve udušené maso z krůty i s přírodní šťávou, bujón jsem do ní nepotřebovala.
Doplnila jsem kuskusem a napakovala do krabiček k obědu s kousky pečeného kuřete. Ani nakyslost jogurtu nijak chuti neuškodila, jídlo z toho všeho vzniklo opravdu velmi dobře poživatelné.

Zprávy o výskytu hub právě teď se dosti liší, z několika míst směrem na jih od metropole hlásí sucho a ani prašivku, ale na Kokořínsku se najde - zatím jsou to pořád ještě letní druhy, kozáci, praváci, klouzky.
Všem vášnivým houbařům ať se daří!

Žádné komentáře:

Okomentovat