sobota 24. března 2012

Jídla lehká, jarní

Jarní zelené polévky se líbily, tak pokračuju v jízdě na jarní vlně. V období původně postním, kdy díky teplému počasí není už chuť na vydatná zimní jídla, může přijít vhod něco lehčího.
Aspoň do Velikonoc budou u mě v kuchyni mít přednost jídla jednodušší a rychleji připravená. Však se jich tu taky najde dost už mezi zveřejněnými (rubrika Malá jídla nebo Jídla ze zeleniny), několik tipů na všední jídla přidávám. Pár jich uvízlo i ve foťáku:

Čerstvý špenát dodá těstovinám jiný rozměr. Barvy měly hezčí před uvařením, ale semtam nějaká chuťová stopa se rozeznat dala, nejvíc u tmavé sépie. Kousek masa opečeného na pánvičce doplní bílkovinu a obědová krabička je hotová.


Kuřecí stehýnko obyčejně opečené a dušené s cibulí se snese i s vařenou brokolicí, ta se mi totiž už dost zprotivila. Vylepšil by ji třeba sýrový dip nebo tak něco.


Cukety jsou skvělé třeba naplněné ochuceným masem a zapečené se sekanými rajčaty, navrch je pokrájená dužina z vydlabaných lodiček.


Opakovala jsem i plněné žampiony, tentokrát malé. Zbytek bílého vína posloužil do risotta s pórkem a zbylými žampiony, z toho vyšla velká dobrota.


Šišky s mákem podle již zveřejněného receptu mě nečekaně uchvátily.


Na programu byly i tvarohové karbanátky s pečenými lilkovými plátky. K jednomu tvarohu dám 1-2 vejce, cibuli, česnek, pepř, sůl, kmín a další koření, třeba kari, majoránku, papriku, jak kdy. Strouhanky je třeba přidat co nejméně, aby směs držela pohromadě, a karbanátky tvořit namočenýma rukama. Jinak budou tuhé. Musí být dobře propečené, tedy raději slabší. Peču pomaleji. Hodí se i nějaký dip, omáčka navrch. Já měla lehce ochucenou zakysanku (kořením na tzaziky) na téměř nasucho opečených plátcích lilku.

zeleninový boršč nebo halušky podle zaručeného receptu z východního Slovenska:


získala jsem ho kuriózním způsobem, ale to je vyprávění až do nějakého dalšího dílu mých vzpomínek o vaření :)
Je to velice jednoduché - stačí nastrouhané brambory zvážit a mouky dát polovinu jejich váhy, z půl kila brambor je halušek hromada. Přidá se jedno vajíčko a trochu soli. Mají být co nejmenší, prý tzv. haluškár má otvory příliš velké, ale já jsem ho stejně použila - uvařené jsou, než těsto stihnete protlačit do vody...my si je dali taky se špenátem a s pečeným masem. Chystám se na brynzovou verzi, protože jejich příprava navzdory předchozím zkušenostem byla snadná.
Mleté maso je vděčné, dá se do něj zapracovat i další zelenina - třeba mrkev. Používám častěji mleté výběrové hovězí. Nudle nějak zbyly a dušený pórek sestavu doplnil:


Přeji hodně ispirace a dobré chuti k přípravě jarních jídel. Určitě je možné vymyslet jich desítky, odcházím do kuchyně a jdu kombinovat kuřecí maso s nejrůznější zeleninou, co najdu, nezapomenu na fazole, a po nějaké době přidám i sójové nudličky - uvidíme, zda to bude stát za článek :)
Která jednoduchá kombinace teď na jaře učarovala vám?

Žádné komentáře:

Okomentovat