středa 28. března 2012

Teplá zmrzlina čili krupicové flammeri

Jak tu propaguju lehčí vlnu, určitě bych mohla přidat i něco sladkého.
Recept na flammeri-teplou zmrzlinu měla matka od přátel, myslím, že při návštěvě u nich nám to zachutnalo. Bylo to typické z ničeho NĚCO. Charismatická paní domu dovedla náležitě přesvědčivě vylíčit, jak báječná věc to je: "Už jste, holky, jedly teplou zmrzlinu? Ne? Tak to vám ukážu. " Přinesla mísu s žlutým krémem, v níž byl potopený větší sytě hnědý bochánek. Připravuje se trošku složitěji, ale není to nic obtížného.

Flammeri
1 l mléka, 2 vejce, 5 lžic krupice, 2 lžíce kakaa, 5 lžic cukru, ½ vanilkového pudink. prášku
Uvaříme hustou kaši z ½ l mléka, krupice, kakaa a 2 lžic cukru.
Ze 2 bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do kaše, vtlačíme do misky vypláchnuté studenou vodou a necháme vychladnout. Můžeme přidat rozinky, lžíci rumu.

Připravíme si krém. Umícháme v kastrolku 2 žloutky s trochou mléka, 3 lžícemi cukru a půlkou pudinkového prášku, dolijeme zbylé mléko a uvaříme. Můžeme ochutit rumem. Vychladíme.

Kakaovou hmotu vyklopíme. Polijeme krémem buď celou a servírujeme, nebo krájíme jednotlivé porce a ty poléváme.


Vynikající! Zmrzlinu to sice moc nepřipomínalo, ale chtěly jsme tomu věřit. Moc jsme si tenkrát pochutnaly, to si pamatuju. bylo to v letech ještě poměrné bídy, tak vytvořit z dosstupných surovin nápaditý moučník, který měl šmrnc, se rovnalo malému zázraku.
Doma jsme flammeri občas dělávaly, bylo u toho dost příležitostí k pomáhání - šlehání sněhu, míchání pudinku. A většina surovin byla doma běžně dostupná, tak se moučník mohl připravit i neplánovaně.
V receptech se na netu dá najít plno verzí hlavně s ovocem, základ se dělá i z jiných obilovin, třeba jahel. Ale tenhle kakaovovanilkový jsem snad ani neobjevila, tak přidávám.

Žádné komentáře:

Okomentovat