pátek 8. června 2012

Losos za hubičku

Už nějakou dobu vím o existenci prodeje zbytků z kuchání lososů, takzvaných lososích hlav.
Najdete je tam, kde lososy filetují - krom hlav a ploutví zbydou i části bříšek a sem tam nějaký pěknější kousek - za velký pytel zaplatíte do 30 Kč, což má jistou přitažlivost. Kolik čistého lososího masa z toho však dokážete získat, záleží trošku na štěstí, ale dvě porce to budou Usmívající se

Někdy se balíčky nabízejí v chladícím boxu poblíž ryb, někdy je třeba požádat personál o "hlavy". V balíčku však hlavy ani být nemusí, což je spíše výhoda.
Zkoušela jsem částečně očištěné odřezky i s kostmi upéct na pánvi a potom obrat - moc se to nedařilo. Někdo to tak dělá, kousky masa okrájí (hlavně se musí obrat přebytky tuku) a přidá třeba do nudlí.
Ale já pak měla kousky samou kost, konzumovat to moc nešlo.

Tentokrát jsem tedy zkusila s nahrubo očištěnými kousky něco jiného - dala jsem je čistě z lenosti na páru, na chvilku, než maso změnilo barvu. Směs jsem jen trochu převrátila, aby některé části nezůstaly zcela syrové. Ale nesmějí se dělat moc dlouho, byly by pak suché a bez chuti.
Přípravě lososa na páře jsem se zatím vyhýbala, ač jsem o něm již psala. Byla jsem však udivena její dokonalostí, i když šlo jen o odřezky! Navíc se losos vařený v páře dal výborně vykostit a rovněž zbylý tuk šel snadno odělit.
Maso zůstalo šťavnaté a chutné, obrala jsem ho pěknou hromádku. Vznikl tak výborný, všestranně upotřebitelný základ do salátů, pomazánky, slaných koláčů, nudlí či rýže - wow! Líbilo se mi to, proto dávám tuhle úspornou verzi dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat