středa 17. října 2012

Bramborový závin s masem

Nevím, jak moc je pečení z bramborového těsta rozšířené - závin jsem z něj dělala vlastně poprvé a neznám ani nikoho v okolí, kdo by ho pekl. Možná trochu zvláštní, ale je to pravda.
U nás doma bramborové těsto dělávala jen babička, ale ač jsme jí se sestrou vydatně pomáhaly (více zde), už nevím, jestli se taky peklo, nebo jen vařilo. Možná nějaký závin s uzeným a zelím mohl někdy být.
V rámci rychlé a jednoduché kuchyně pracující ženy se matka vyhýbala nejen kynutému, ale i bramborovému těstu a používala moderní směsi v sáčku. Vařit den předen brambory a pak se s nimi loupat? To by ji zdržovalo.
Sama taky nerada loupu brambory, ale přece jen pro tu zábavu to občas ráda podstoupím. Kvůli výborným šiškám a ovocným knedlíkům, kucmochu, bramborové bábovce s masem anebo kynutým bramborovým koblihám. I jiné recepty by se našly...
Na bramborový závin jsem si myslela taky už déle - zajímavé na něm je, že těsto je nejen úsporné, ale i dosti zdravé - dává se polohrubá mouka (asi polovina váhy brambor), jedno vajíčko, sůl. Těsto by nemělo moc lepit, ale s moukou je třeba co nejvíce šetřit. Jako každé bramborové těsto i toto brzy řídne, proto se má zpracovávat ihned, žádné odpočívání.


Nejprve jsem si zamíchala masovou nádivku z doma mletého libového bůčku, klasicky se strouhankou, cibulí a vajíčkem.


Těsto na mísu nelepilo, ale jak vidno, s válením byl trochu problém - musela jsem do něj ještě trochu mouky zapracovat, aby šlo rozválet na jakoustakous placku o síle 3 - 5 mm. Přenášela jsem ji na válečku a nepravidelnosti dolepila, těsto je měkké a poddajné. Ceý závin by se mi rozpadl.


Že nejsou zcela vzhledné?


Nakonec se právě ty nerovnosti pěkně upekly a vypadaly mnohem lépe a zajímavěji než nudně rovné a hladké části :)


Závin z bramborového těsta mě příjemně překvapil. Těsto nebylo tuhé ani suché, jak jsem se obávala, trochu se promastilo nádivkou. Teplý chutnal lépe, ale dal se jíst i zastudena. Se zeleninovým salátem vydal na slušnou večeři i do obědové krabičky. Náplň by se mi líbila i zkombinovaná se zelím nebo špenátem, to příště zkusím.

Žádné komentáře:

Okomentovat