čtvrtek 24. ledna 2013

"Co k večeři? Poraď!"

Tak to je asi nejčastější otázka, se kterou se na mě obracejí známí. A nějaký nápad na večeři hledají nejčastěji i na webu.
Stránka sezónních tipů snad pomůže - pravda je, že třeba moje minulé pokusy s řepou nikoho neoslovily...večeře však řeší každý a denně, tak pojďme na to.

Výběr záleží na tom, zda je večeře hlavním jídlem dne, či spíš jídlem menším. Dle dietních doporučení má být večeře o něco menší než oběd (20% denního příjmu), má obsahovat bílkoviny, trochu sacharidů a zeleninu.
Taky už jste přišli na to, že teplé večeře vyjdou mnohem ekonomičtěji a je v nich větší výběr než ve studené kuchyni? Sama to střídám a kombinuju - doplním polévku pečivem s pomazánkou, ke zbytku masového jídla dám jen salát a symbolický kousek chleba, jako přílohu zvolím teplou zeleninu.
Provozně mi snazší přípravu večeří usnadní zbytky, tedy větší množství jídla navařeného předem. Pár porcí odložených do mrazáku se rovněž dobře užije, neskladujte je však příliš dlouho už kvůli chuti, řekla bych tak do měsíce. Hodně kombinuju kousek masa se zeleninou, jaká je - kuře a celerové řapíky, doplněné paprikou a cibulí, mražené fazolky jako příloha.
První inspiraci hledám při nákupu, když mě něco zaujme, koupím - recept se dá vždycky někde dohledat, to je dneska výhoda netu.

Zatím je plná zimní a masopustní sezóna, proto bych radila jídla vydatnější. Taková pořádná polévka zasytí i zahřeje a k večeři po ní stačí jako další chod třeba pečivo s pomazánkou a salátem. I do něj kombinuju v zimě zeleninu čerstvou se zavařenou.
Jen se vyhněte taveným sýrům, ty nejsou dobré na nic.

zelňačka

fazolová

boršč

rajská

pomazánky


Zelí, kapusta, dýně, mrkev, řepa, to se v zimě hodí. Letní zelenina nemá teď žádnou chuť. Brambory a těstoviny zapečené s další zeleninou a kouskem masa nebo jen se sýrem a vajíčky se dají vymýšlet v mnoha kombinacích. K dušené zeleninové směsi sezase hodí burger z mletého hovězí, stačí osolit a opepřit a péci nasucho.

kuře na zelí

dýňová omáčka

pečená zimní zelenina

zapečené růžičky

kapustové karbanátky

mrkev s nivou


Častěji v zimě sáhnu po mrazeném špenátu, vybírám si listový nebo nasekaný v kouscích. Je výborný na slané koláče stejně jako zelí. Místo tučného listového těsta zkuste i tvarohové nebo bramborové.

slané koláče

koláč s lososem

cibulový koláč

bramborový závin

špenátoví šneci


Uzeniny mají spoustu skalních vyznavačů a k rychlým večeřím se přímo nabízejí, ale s klidným svědomím je opravdu nelze doporučovat - nejvíce v nich škodí nakládací soli a proces uzení, s tím se nic nenadělá, ani "rostlé" uzené maso nedopadne o moc lépe. Spíš by měly být výjimkou. Zkuste využít vařené maso - třeba jazyk je velmi libový, dá se jíst studený i teplý.

domácí sulc

paštika

zimní zelný salát

křenové omáčky


Moučná jednoduchá jídla mají v oblibě děti i osoby starší. Nemusím asi zmiňovat, že špagety s kečupem a eidamem k nim nepočítám.

škubánky s tvarohem

bramborové šišky

trhanec

halušky

lívance


Masopustní náměty jsou tady.

Tak už víte, co k večeři? Ať najdete něco, co vás bude bavit a co bude vašim strávníkům chutnat!
Nepředkládám vyčerpávající výčet, jen stručný výběr. A co jste měli včera u vás?

Žádné komentáře:

Okomentovat