úterý 25. června 2013

Menší lekce vaření s dětmi

Už jsem dlouho nevařila s chlapci ze spřátelené rodiny - rostou nám, jdou do telecích let, a tak již je nezaujmou nějaké koláčky, jako jsme pekli dříve, ale pustili jsme se společně tentokrát do celého oběda.
Menu zahrnovalo více položek, aby na něm bylo co zkoušet. To už vím z dřívějška, že vařit s klukama znamená hlavně je pořádně zaměstnat!

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Makrela pečená se zeleninou, brambory
Ovocný cheesecake s kakaovou omáčkou

Nejdřív jsem připravila rozpisy surovin na jednotlivé pokrmy, rozdělili jsme si, co kdo nakoupí, a před vařením si pohovořili o postupu prací, udělali více místa na lince a šli na to.


První jsme nachystali pečený podklad na cheesecake - chtěla jsem kvůli té omáčce použít taky kakaový, zvolila jsem těsto na tříbarevku. Stačilo navážit suroviny do robotu a uhníst. Jeden pomocník mezitím vymazal formu a pak do ní namačkával těsto. Sušenkové podklady mě nějak neberou, chuti kupovaných sušenek jsem asi odvykla.
Druhý kluk mezitím nakrájel cibuli na drožďové knedlíčky. Začal ji restovat, přidala jsem droždí, ale to mu moc nevonělo, tak jsme to opečení převzaly s kamarádkou. On šel raději škrábat brambory.
Těsto se peklo a my si společně založili zeleninový vývar, zcela obyčejný - přidali jsme do něj čerstvou cibuli a řapíkový celer, koření a další zeleninou byla mražená směs. Opečené droždí muselo zatím trochu vychladnout a už nezapáchalo, tak chlapci po přidání vajíčka, koření a strouhanky ukouleli knedlíčky bez protestů.


Pak nakrájeli zeleninu k rybám - cibuli, řapíky, rajčata, papriky.
Upečené těsto jsme dali chladit a pustili se ještě do kakaové omáčky. Chtěla jsem totiž s rybami začít, až bude to sladké hotové, taky potřebovalo nějakou dobu na ztuhnutí. Ryby jsem však už umístila do dřezu, aby povolily.

Kakaová omáčka se dělá jako řídký pudink. Je málo tučná a sladkost si lze přizpůsobit. Na poháry i moučníky se hodí a udělá víc parády. Chtěla jsem ji nabídnout místo šlehačky, ale kombinace obojího je chuťově ještě skvělejší. Pravdou však je, že jsem omáčku dělala naposledy asi tak před pětadvaceti lety, a že jsem ji zařadila spíš pro osvěžení paměti. Vařili jsme ji právě v kroužcích vaření s kluky v domě dětí. Nedávno jsem o tom taky psala kapitolu do svých dalších kuchyňských vzpomínek.

Pak jsme společně chystali cheesecake ze smetanového jogurtu (380 g) a zakysané smetany (400 g), na což stačil jeden sáček ztužovače na jogurtové moučníky. Na korpus jsme rozložili kousky ananasu a polorozmrazené jahody a zalili připravenou směsí. Koláč šel do lednice.


Vytáhli jsme ryby.
Čištění se nakonec místo kluků ujala kamarádka. Ryby jsme nakořenili a nasolili společně, zasypali připravenou zeleninou a dali péci. Brambory se již vařily, dokončili jsme polévku. Knedlíčky ji dochutily, ale musejí se dobře uvařit. To trvalo o něco déle, než jsem čekala.


Byl ještě čas na sklizení kuchyně, odpadu, nádobí a prostření, taky jsme uvařili ovocný čaj k moučníku.
Začínali jsme až před půl dvanáctou a po dvou hodinách byl oběd hotový. Upečená zelenina kluky nenadchla, ale knedlíčky v polévce ano. Ryby neměly až tolik nezvladatelných kostí a hezky se od ocasu rozlouply.
Cheesecake ztuhnul dobře, neplechu dělaly jen jahody, které pustily moc šťávy. Korpus by potřeboval více času na proležení, jak ukázal zbytek, schovaný do dalšího dne. Mohl být možná i méně pečený. Koláč nebyl přeslazený a jogurtová náplň s ovocem ve spojení s kakaovou omáčkou chutnala dosti dobře a svěže.

Žádné komentáře:

Okomentovat