pátek 20. prosince 2013

Vánoční menu 2013

Příprava Vánoc kromě pečení cukroví znamená i další významné vaření v běhu roku. Mělo by být něco slavnostního, lepšího-luxusnějšího než jindy, v souladu s tradicemi, samozřejmě domácího a bez zbytečnýc cizorodých látek a náhražek.

V minulých letech jsem obohatila štědrovečerní rodinné menu o kapra načerno, nechyběl hubník, rybí polévka nebo bramborový salát. Ten náš se liší nálevem a od loňska, kdy jsem se naučila rychlou majonézu, již jinou nedávám. Může se udělat ze žloutků, z celých vajec, a dokonce i ze samotných bílků.
Letos nás bude šest. Počítám s variacemi předkrmů, protože nikdo nejí všechno: hubník, kaviárová vejce, uzený losos. Polévka asi jen výběrově, spíš se u nás jí v poledne. Kapr klasicky smažený nebo pečený, na směsi sádla s olejem. Jako výjimka smažený sýr, protože na Štedrý večer držíme tradici půstu od masa.
Na moučník štrúdl, vinná štóla, ovocný salát se zmrzlinou, cukroví. Ještě jsme uvažovali o dortu, ale to už "nedáme".


Vánočku asi zakrojíme již v poledne, pak bude k snídaním. V dětství jsme ji jedli hlavně na Boží hod ráno společně se studeným smaženým kaprem a moje matka tuto kombinaci miiluje dodnes.
Na sváteční obědy se taky těším, mám v plánu nějaké dobře upečené maso na Boží hod a omáčku na Štěpána, nejspíš nějakou s perníkem a švestkami, protože ta černá s kaprem letos nebude. Mohla by být i nějaká zvěřina.
Osoba blízká miluje nejvíce vinnou klobásu, kterou smažím obalenou v hořčici místo vajíčka a ve strouhance. Ale to bude až k některé večeři.
Rovněž přijde řada na domácí paštiku. Salát bramborový i ovocný budeme jíst jistě vícekrát, i něco dalšího snad zbyde.


Napadalo by mě ještě plno jídel, ale už se nevejdou...něco přesunu na Silvestra a Nový rok, uvidíme.

Mám tu ještě zajímavý tip pro ty, kteří vařit nechtějí, ať už z jakéhokoli důvodu: zkuste si nějaké jídlo objednat přímo z restaurace. Nemusíte si ji vybírat jednotlivě, ale šikovně najdete více podniků pod jednou dovozovou firmou třeba zde: foodpanda.

Dobrou sváteční chuť a příjemné chvíle nejen u stolu přeje
Vilemína

Žádné komentáře:

Okomentovat