úterý 28. ledna 2014

"Co k večeři? Poraď!" Část druhá

Loňský článek o večeřích patří k nejčtenějším. Jistě, má to logiku, večeříme každý den a něco předložit svým strávníkům musíme.

Obecně jsem už o nabídce večeří psala.
A jaké byly poslední dobou, tedy v zimě?



Začala jsem více vařit polévky, zejména kvůli zelenině a luštěninám: hovězí s kapáním, dýňovou, květákovou s nudlemi, pórkovou, mrkvovopórkovou, zelňačku, čočkovou. Bramboračku se sušenými houbami mám právě na balkóně. Rajskou dělám skoro stejně jako omáčku, dobrá je s noky. Už dlouho nebyla, je na řadě.
Polévka se dá pár dnů uchovat v chladu (pozor na ty masové) a dle potřeby ohřát. Může se jíst s chlebem nebo po ní podávat již jen něco malého. Osvědčila se mi večeře sestávající z polévky a obložených chlebů. Teď v zimě není moc chuť na syrovou zeleninu, tak ji sníme v polévce.

Z lehčích jídel bez masa se na večeři hodí i špenát, a to čerstvý i lepší mražený. Doplnil slaný koláč se syrečky - vynikající lahůdka pro jejich milovníky! Taky s bramborovými noky nebo haluškami se dá snadno zkombinovat. Žampiony jsem naplnila sýrovou nádivkou se šunkou.


Kynuté bramborové kobližky se do masopustu hodí. Chutnají skvěle, i když jsou trochu pracnější. Rychlá večeře to není, ale stojí za to. Nezapomeňte na bramborovou bábovku s masem, až budete vařit brambory, aby na ni zbyly.Kapustové karbanátky jsem významně vylepšila hořčičnou omáčkou: na základ krom orestované cibule stačí i trochu vývaru nebo zbylé šťávy z pečeně. Do ní hodně hořčice, plnotučné nebo kremžské dle chuti, přiměřeně přidat zakysanou smetanu, přépadně vodu, sůl. Zahušťovat netřeba.


Stejná omáčka, nebo ještě třeba křenová či černá jsou výborné i k obyčejným karbanátkům, uzenému či vařenému masu a jazyku.
I na fleky s uzeným nebo obyčejné bramboráčky dojde. K večeři jsou nejlepší samotné, ale hodí se k nim i salát z kysaného zelí nebo zbytek guláše...


Z bramborových jídel bych přopomněla ještě hutnější kucmoch.
Jistě to není vyčerpávající výběr, spíš aktuálně posbírané tipy. Jídla středomořského stylu včetně zeleninových salátů přijdou na řadu zase až na jaře.

Žádné komentáře:

Okomentovat