pondělí 3. března 2014

Konec masopustu: zkuste tvarohové kobližky

Recept na pečené koblihy jste hledali celý masopust, byl to jeden z nějčtenějších článků. O Boží milosti takový zájem nebyl. Dnešní tip na závěr masopustu je taky smažený, ale to k němu patří - aspoň tvaroh těsto odlehčuje a při dobrém postupu nebudou koblihy vůbec nasáklé.


Tímhle receptem jsem se předváděla už v mládí, míněno kolem sedmnácti. Našla jsem ho v knize Jozy Břízové U stolu s paní M. D. Rettigovou z roku 1972, kde bylo pár receptů, upravených na socialistické poměry, zjednodušených a z dostupných surovin.

Moc mě tehdy pobavilo, že podle Retyšky tyto koblihy mohly při nedostatku ryb nahradit smaženou rybu. To byl ten impuls, co mě nutil je vyzkoušet! Ale jak jsme si tehdy jako tři holky, co jsme spolu jezdlily na prázdniny, uvedly v cestovním deníčku, koblihy byly dobré, ale rybu nenahradily. Jedly jsme je tehdy k hovězí konzervě, jak najdete i v knížce Cukr na nitku.
Můžeme je však udělat i nasladko, s dobrou marmeládou nebo obalené skořicovým nebo vanilkovým cukrem. Pustila jsem se do nich po mnoha letech.

Tvarohové koblihy, co smaženou rybu nahradí
300 g tvarohu, 4 žloutky (nebo 2 žloutky a jedno vejce), 4 lžíce mléka, 30 g cukru, 450 g polohrubé mouky, 30 g droždí, sůl, tuk (olej) na smažení
Droždí rozmícháme v mléce s cukrem a necháme vykynout. Tvaroh smícháme se žloutky, přidáme mouku a špetku soli a vzešlé droždí. Těsto necháme chvíli kynout a smažíme malé koblihy, které vykrajujeme lžicí. Podáváme k omáčce nebo obalíme v cukru.

Nejprve jsem nahradila čtyři žloutky dvěma a jedním vejcem. Do těsta jsem pak krom vzešlého kvásku přidala o trochu víc mléka, bylo moc tuhé. Kynulo jen něco přes čtvrt hodiny a kobližky jsem raději vykrájela z placky na prst tlusté, kterou jsem roztáhla jen rukama po válu. V oleji musí plavat, smažila jsem první stranu přiklopenou, druhou odklopenou, ne naplno, aby se upekly dobře i uvnitř. Samozřejmě se dá použít fritéza. Dávala jsem je na kuchyňský papír a překvapilo mě, že ho skoro nezamastily. Byly dobré s rybízem jako brusinky i se zbytkem, karamelového krému.
Kobližky chutnají nejlépe čerstvé, po půl dni už moc zgumovatí.


Mám ještě další důvody, proč jsem sáhla po Retyšce, ale na to je zatím více než dva měsíce času a bude to na jiný článek. Jen připomenu, že na Svatodušní svátky - Letnice, které letos budou až na začátku června (9. 6.), se také pečou Boží milosti a koblihy, tak k jejich vyzkoušení a ochutnání bude ještě příležitost. Není nad to, vařit podle sezóny a v souladu s tradicí :)
Aktuálně jsem ovšem nakoupila plno zelenin a luštěnin a snad z nich uvařím i něco publikovatelného...

Žádné komentáře:

Okomentovat