pátek 30. května 2014

Pull Apart Bread

Tedy trhací chléb či buchta - zas jedno téma pro zábavné a hravé pečení i pojídání. Tenhle anglosaský vynález od původního receptu ušel pěkný kus cesty za zjednodušením, místy až úsměvným, aspoň jak se zdá mně. Pro další inspiraci klikněte sem.




Ty skořicové rolky, co jsem pekla celou zimu, jsou taky jeho odnoží. Chleby v anglosasku však bývají podlouhlé a ve formě, takže nejčastější je varianta z plátků nebo sofistikovaněji harmonika z pruhů těsta, které byly předem potřeny nějakou náplní. Skládat se dají do forem různých tvarů, ba i do muffinové. Vytvořená textura má působivé tvary, jak těsto nabude, vytváří až nečekané ornamenty. Výsledek je zkrátka k nakousnutí.
Původní těsto patří kynuté, náplň jablečná nebo skořicovoořechová. Dělá se i naslano. Hodí se dobře na všelijaké párty, ale já ho donesla na pracovnější setkání a lidem, ne tak důvěrně vzájemně si známým, bylo žinantní si něco trhat...


Dalším druhem jsou krom rolek všelijaké jiné kousky, pečené dohromady, které jdou oddělovat- taková odnož buchet. Opravdu malé buchtičky, upečené v bábovce, to je typický monkey bread. Kousky se separují omočením v másle a obalením ve skořicovém cukru, čili zase jedna tvarová varianta na kynuté těsto se skořicí. Existují však i mnohé slané recepty.
Obrázkový návod formou hry najdete tady.
Super jednoduchý recept s použitím hotového těsta je u pionýrky Ree. Pro zajímavost: využít se dá i nakrájení na kousky místo válení kuliček, obalování v sáčku i zalití máslovou polevou najednou místo máčení po kouskách.

Krom různých druhů těst, po kynutých zejména listových, se používají i těsta již upečená, proložená náplní většinou slanou. Ale našla jsem i verzi s jablky, velice blízkou naší žemlovce, jen bez vajíček, zato s cukrovou polevou. Internetem také prošlo plno receptů na plněný chléb, kdy se bochník rozkrájí na čtverce tak, aby ještě držel pohromadě, a naplní sýrem a uzeninami. Tak to je taky jeden trhací styl, dělá se často v chutích a la pizza, s bylinkami, ale i s kuřetem. Nebo se plátky toustových chlebů něčím namažou a zapečou. Sýr nesmí chybět, aby vše spojil.
Vyzkoušela jsem takový bochníček jako svačinu pro těžce pracujícího, vypadal docela hezky.


Avšak na chuť prý byl trochu suchý, i když jsem si na promazání a dostatku náplně dávala záležet. Chce to tedy vyzkoušet a naplnit opravdu hodně, nebo zkusit jen ty plátky do formy. Kombinuje se sýr různých druhů s česnekem, bylinami, orientálním či mexickým kořením, žampiony, špenátem, šunkou, slaninou, pečeným masem, zkrátka co si vzpomenete. S krájením na kostky a jejich plněním nebyla manipulace právě snadná. Alobal je nutný, jednak aby náplň nevytekla na plech, jednak aby se povrch nespálil.
Trhací chléb se hodí dost dobře k transportu, na výlet či svačinu, ať už se přihřeje nebo jí tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat