Dostala jsem pozvání do Dobrého rána ČT2, abych ukázala nějaké tipy na vaření pro jednoho. Měla jsem za sebou právě velké akce, kde naopak jsem vařila hodně porcí, a tak to byl zajímavý kontrast.
Vařit jednu porci? Myslím si, že to není právě šikovné a krom třeba bifteku nebo míchaných vajíček to nemá příliš smyslu. Vždyť mnozí single právě argumentují, že jen pro sebe nemá cenu vařit a všelijak se odbývají.
Nejdřív jsem popřemýšlela o nějakých obecnějších doporučeních:
- Vařit více porcí a uchovat je (v lednici 3-5 dnů, v mrazáku déle).
- Využívat jídla z jednoho hrnce, pekáče - připravit zároveň i přílohuguláš s brambory a fazolemina pánvi ohřátí přílohy s hlavním chodem (knedlík v omáčce, opečené brambory u karbanátku)gratinované pokrmy (brambory a zelenina zapečené najednou, šunkofleky), rizota
- Z jedné suroviny či většího balení uvařit více jídelkvěták - placky a polévka, mozeček či vařený květákžampiony - plněné pečené, omáčka se smetanou, pomazánkadýně - pečená dýně, polévka, muffinychřest - zapečený, v koláči, v salátě, polévkakysané zelí - halušky, segedin, polévka, náplň do slaného závinumléko 1l - polévky, pudink, těsto (např. kynuté)těsto na muffiny do celé formy: ochutit na několik způsobů (jablka a rozinky - kakao a čokoláda-borůvky)
- Používat menší formy, menší balenírecepty na sladké pečivo jen z 100 - 150 g mouky (nebo na 1 vejce)malá tuňáková konzerva na omáčku k těstovinám
- Vařit jako domino:přílohu nechat na další den a k ní změnit hlavní chod, jeho zbytek zase doplnit další přílohou (rychlé: kuskus, červená čočka) nebo použít maso do náplněobměnit omáčku: dušený plátek přírodní a brambor, plátek s hořčicovou omáčkou a rýže, plátek s žampionovou omáčkou a těstoviny, žampiony plněné sýrovou náplní nebo polévka
Někdy je výhodnější dát zmrazit už nakoupenou surovinu, jindy zase hotové jídlo.
A co jsem konkrétně vařila?
Koláč z listového těsta s uzenou krkovicí a zeleným chřestem, zalitý zakysanou smetanou s vajíčkem, navrch trošku parmazánu
Jablko v županu ze zbytku těsta s třtinovým cukrem a skořicí, pečené v malé zapékačce zároveň s dalšími jídly
Plátky z krkovice dušené, s hořčicovou a žampionovou omáčkou, přílohy - ohřátý brambor ve slupce, široké nudle
Černá Venuše - dezert ze zakysané smetany s tvarohem a rozpuštěnou čokoládou, s opilými višněmi a dlouhými piškoty, původem z Madliných stránek
Jídla to byla jednoduchá a docela rychlá, vždyť jsem s nimi začínala v šest a v půl osmé bylo vše a s velkými pauzami navařeno a napečeno, sklizeno. A to jsem ani nijak masivně suroviny nepřipravovala předem, jen jsem si doma umyla a osušila zeleninu a ochutila mleté maso.
Ve studiu jsem měla úplnou volnost, brali mě jako osobu se vším obeznámenou, prostě natočili pár vstupů a pochválili výsledek.
Dodatečně mě napadaly ještě jiné možnosti, někdy se k nim vrátím. Nakonec pro single se dá upravit většina receptů.
Anebo jednočlenné domácnosti mohou někoho pozvat nebo obdarovat svoje mlaďochy, staroušky či přátele a kolegy. Taky se v množství na jednu porci dají směle ozkoušet i nové recepty a postupy, třeba i v několika variantách.
Řekla bych, že vaří-li někdo rád, nemá problém ani s uvařením jedné porce, ale kdo se v kuchyni zdržuje jen z nutnosti, bude mít tím méně chuti něco udělat jen pro sebe. Což je holý fakt. Leč od toho jsou na světě hospody, kam by všechny přišly, kdyby si vařil sám doma :)
Žádné komentáře:
Okomentovat