čtvrtek 8. května 2014

Vilemína zve na Svět knihy

V sobotu 17. května od 10 do 11 hodin budu vařit podle e-kuchařek ve festivalové kuchyni. Potkat mě můžete hned ve foyeru Průmyslového paláce.


Nabídnu vám jídla podle receptů Retyšky a seznámím vás i s dalšími historickými kuchařkami, které jsou dostupné online každému na www.e-knihovna.cz.
Mobilních zařízení ke čtení mezi lidmi přibývá, a tak proč si nečíst v metru či buse zrovna staré recepty a rady? Je velmi osvěžující, když se dočtete už u Zikmunda Wintera, jak viní svou dobu z povrchnosti, nebo u Julie Svobodové, jak se falšovaly potraviny dávno před éčky, v polovině 19. století, a jistě i dříve. Představíte si vůbec, jak odlišná byla doba, která řešila, co a jak podávat o hostině, která připadne na postní období a nedá se odložit? Je to čtení zábavné i inspirativní, zvlášť když se dnes vracíme k tradičnějším postupům a snažíme se využívat průmyslově nezpracované suroviny. Mnohé recepty naopak překvapí svou aktuálností. Na obrázku pro ilustraci je skutečné nádobí Lény Dobromily, jak bylo vystaveno vloni v cyklu Monarchie.


Moje festivalové menu

polévka s bylinkami a žloutky

kuře na způsob koroptví s francouzskou omáčkou a jemnými tvarohovými knedlíčky

smažené Boží milosti

důlkové koláčky


Za tímto výběrem na pár řádků se skrývá spousta práce, studia receptů a jejich výběr s ohledem na podmínky prostorové, časové i jiné, domácí "studie proveditelnosti", příprava propagace i vyřešení praktických otázek transportu a balení. Možnost vařit na veletrhu mi nabídl zaměstnavatel - MKP, abych tak přispěla k propagaci naší elektronické knihovny. Považuju si to a těší mě to, vždyť takové propojení práce a koníčka se podaří málokdy. Jak vidno, někdy se normální život nebezpečně přiblíží příkladům z motivačních příruček! Nezbývá než dodat: Ano, je to možné :)


A to není všechno - od 12 hodin budu číst ze své knížky vzpomínek Cukr na nitku, a to ve stánku blogů iDnes L 206.
I tam bude nějaká menší ochutnávka a knížka ke koupi.


Stejný den se koná další Restaurant Day - ten začíná kolem poledne. Všem milovníkům jídla ho ale můžu jen doporučit, i když se tentokrát sama nezúčastním ani jako návštěvník. Škoda, že se mi termíny tak sešly. Sice budu vařit a veřejně to nabízet, ale přece jen jinak. O tom minulém RD jsem psala tady. Ale jistě někdo další vydá své svědectví.

Ať vám 17. května chutná!

Pro Pražáky, kterým se tento termín nehodí, mám ještě dva tipy - 21. května v knihovně na Hradčanech od 17, 17 h. se bude opět povídat o historických kuchařkách a 23. června od 15 h. o blozích a vaření na Mariánském náměstí v Dámském klubu, více zde.
Vilemína-kam se podíváš :)
Budu se těšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat