Slíbila jsem ten článek návštěvníkům u obou akcí, vaření podle e-kuchařek i čtení z Cukru na nitku ve stánku blog iDNES, protože zejména důlkové koláčky dle Retyšky měly zcela famózní úspěch. Zatím je mám jen na téhle jedné fotce.
Jak jste si přečetli v předchozím textu, přípravy byly důkladné a zapojila jsem kamarádky i osobu blízkou do realizace, bez nich by se taková akce uskutečnit nedala.
Měla jsem připravené dvě bedýnky a dvě tašky a 30-40 degustačních porcí od každého chodu. Na místě jsme si s kamarádkami vše vybalily, rozdělily úlohy, seznámily se s technikou a rozvrhly, na co použijeme jaké nádobí. Místa je na pultu i za ním málo, tak to muselo být trochu promyšlené. Ještě jsem na roh dřezu narafičila notes s prezentací o historických kuchařkách v naší e-knihovně, jejíž propagace byla hlavním záměrem. Kamera, promítající nad naše hlavy, co děláme, tak mohla zabírat i připravené slajdy.
Uhlídala jsem i čas, při přípravách samozřejmě letí, hnedka bylo deset. Zástěra, mikroport, visačka a už jsem vítala příchozí.
Připravené židle se brzy zaplnily, další návštětvníci přicházeli postupně. Polévka se už hřála, tak jsem ji doplnila bylinkami a žloutky se smetanou. Vedle mě smažila jedna z kamarádek boží milosti, vyválela si vždy kousek těsta a usmažené tvary další kamarádka hned roznášela. Na konci pultu ještě třetí kamarádka plnila důlkové koláčky a chystala jednorázové nádobí k servírování teplých chodů.
foto Iva
Povídala jsem o elektronických kuchařkách, o tom, co a jak jsem vybírala k vaření, o receptech, surovinách i o tom, co právě dělám. Polévka byla hotová už kolem čtvrt, maso a knedlíčky se hřály v troubě a omáčku jsem měla dokončenou krátce po půl. Mezitím ještě kamarádky roznášely sladké chody a mně zbylo ještě deset minut na povídání o staročeské kuchyni.
Krom nádobí jsme sklidily i velké množství chvály, tak doufám, že tu na blogu mohu už přivítat nové fanynky!
A ještě ty recepty:
Jarní bylinková polévka:
Drůbeží vývar zahřejeme a přidáme několik lžic nasekaných zelených bylin podle sezóny, také cibulkovou a celerovou nať, petrželku, dobromysl aj. Žloutky (3 až 5 na litr polévky) rozmícháme se šlehačkou (150 ml na litr) a nalijeme do horké polévky, nevaříme. Dochutíme pepřem, solí a muškátovým květem nebo oříškem.
Francouzská omáčka:
Kousky drůbežího masa upečeme na kořenovoé zelenině se slaninou, tymiánem, pepřem. Maso vyjmeme a výpek umixujeme, zředíme bílým vínem a vývarem, ochutíme hořčicí a přidáme citrónovou a pomerančovou kůru a šťávu, přisladíme. Omáčku přecedíme na maso.
Tvarohové knedlíčky:
Na jeden tvaroh dáme jedno vejce a hrubé mouky 200-220 g, jen tolik, aby šly tvořit knedlíčky či šišky, přisolíme. Vaříme v osolené vodě než vyplavou, po vyjmutí lehce omastíme.
Boží milosti:
Těsto ze 1/4 kg hladké mouky, 50 g másla, 2 vajec, špetky soli a 3-5 lžic bílého vína (nebo rum s vodou napůl) dobře vypracujeme a necháme odležet do druhého dne. Smažíme tvary ve směsi oleje a sádla, sypeme moučkovým cukrem.
Důlkové koláčky:
1/8 másla rozpustíme a necháme vychladnout, utřeme s 1/8 čerstvého změklého másla a postupně vmícháme 3 žloutky, pak 120 g cukru, z půl citrónu kůru, špetku soli a 300 g hladké mouky. Lze nechat odležet do druhého dne. Tvoříme kuličky asi 2 cm v průměru, do nich uděláme prstem důlky a pečeme dozlatova (na 180 stupňů asi 12 minut, dle velikosti, z uvedeného množství 3 plechy). Před podáváním plníme rybízovou zavařeninou, samotné sušenky vydrží nejméně dva týdny.
Po úklidu jsem s talířem koláčků v ruce přeběhla do levého křídla do blogerského stánku a od 12 h. je tam nabízela, četla úryvky z knížky a udělovala autogramy, pár výtisků se prodalo hned na místě. Víte, že knížku si můžete koupit i v elektronické verzi? Děkuju všem za milá slova, ráda jsem se s mými čtenářkami potkala.
foto Iva
Všechny přípravy se mi zúročily. Ještě jednou tu chci veřejně poděkovat Městské knihovně v Praze, blogu iDNES s Janem Dvořákem, kteří mě na akce pozvali, a samozřejmě všem blízkým, kteří mi pomáhali a podpořili mě při všech přípravách, zvláště kamarádkám z "Vilemína teamu", abecedně Ivě, Katce a Věře: holky, byly jste skvělé!
foto iDnes
Další čerstvý tip:
Žádné komentáře:
Okomentovat