pondělí 16. června 2014

Slunovrat a svatojánská noc v kuchyni

Jaro přechází do léta, za pár dnů je nejdelší den, oslavy slunovratu i předvečer svatojánský, tedy dny tradičně plné kouzel a příležitostí k bujarým zábavám i všelijakému milostnému čarování, jak napovídá Sen noci svatojánské i balada o lesní panně. Ale o tradicích a zvycích se dočtete jinde dost a dost.



Pátrala jsem, zda se k těmto svátkům také podávaly nějaké tradiční pokrmy.
V plném jaru krávy nejvíce dojily, pak už svatý Jan ubéře mléka džbán. Mléko se uchovávalo na zimu v podobě vysušených homolek: ano, to jsou ty, co na ně šup do komůrečky ten nejmenší, na kterého nezbyla kašička od myšky. A takové ty pěkné klícky, co se vídají ve skanzenech, ty byly právě na sušení homolek.

Jak píše K. Skopová, v zimě se homolky roztloukly v hmoždíři, spařily horkým mlékem a s vejci a cukrem se udělala nádivka do buchet, někdy nazývaná sejrová. Taky se hodně používala tvarohová těsta, však známe tvarohové koblihy od Retyšky, tvarohové štóly, trojhránky, knedlíky a další. Ale tvaroh se dával i uležet s pivem a snad se jedl i čerstvý s bylinami, které v této době jen bují.
Nesmíme zapomenout na kopr. A že vajec bylo taky dost, i koprovka s vejci patřila k začátku léta.


Svatojanská noc byla příhodná nejen pro sběr kouzelných bylin, ale i nezralých ořechů na ořechový likér. I kompot se z nich dělá, vařila ho někdy babička. Mám původní recept v Retyšce i v Sandtnerce, ale to mi připadá všechno moc komplikované. Ořechy totiž snadno zkvasí, zplesniví nebo se jinak zvrhnou, není to s nimi jen tak, proto se zavařují na etapy. Použitelný rozumný recept a důkladné vysvětlení všech souvislostí najdete na zkvašeno. Doporučuju.


Do svatého Jana se také sklízí chřest, pak už se nechává růst, aby zesílil.
My máme červen podle sezóny spojený s jahodami a třešněmi, objeví se i houby - hřiby. Bezové květy letos vykvetly dříve, jistě někdo naložil bezinkový sirup nebo i šumivou limonádu. Nechci zapomenout na rebarboru, ale letos jsem k ní ještě nepřišla. Tu naši, zelenočervenou, je potřeba oloupat (jde to snadno) a spařit, nedejte se zmást recepty z anglosaských zemích, kde ji používají rovnou - roste tam jiná odrůda, více červená a jemnější, proto to jde. Ovšem autoři receptů to nerozlišují, tak pozor. Saláty i květáky máme už celý rok, ale nyní je jejich pravý čas. Objeví se i rané zelí, aspoň jednou si dejte tu práci s jeho nakrouháním a uvařte si ho klasicky. Já už se na to chystám, bude s bramborem a lehčím masem.

Žádné komentáře:

Okomentovat