Udělalo se nám deštivo, tak šálek kávy či čaje přijde vhod.
Potěší, že se její pověst rehabilituje, ale dát si dobrou kávu i v slušné (a jinak všechny současné požadavky splňující) restauraci nebo kavárně se stále nedaří. Zažila jsem si to letos o dovolené. Jídla nápaditá, obsluha ochotná, interiéry uměřeně decentní, ale nabízená pressa byla řídká, z nedobré kávy, ne jako ta na fotce.
Nemyslím, že v jiném kraji by to bylo lepší, dobrá káva bude spíše výjimkou.
Že bychom si raději uvařitli kávu vlastní? Pokud jako my rádi jezdíte do zařízení s kuchyňkou, máte vyhráno.
French press je na cesty či do práci zcela vyhovující řešení. Anebo ještě jednodušeji: káva liltrovaná přes papírový filtr v umělohmotné nálevce může chutnat lépe než ta zmíněná tzv. pressa!
Stačí i běžná káva, hlavně aby byla čerstvá - je to méně ekonomické, ale vyplatí se koupit menší balení pražené mleté kávy, takové, které spotřebujete do týdne. Pak už se může chuť měnit, jak jsem si ověřila, i když někdy mi vydrží i dva týdny.
Dostatečné množství kávy zalijeme vodou těsně před varem, zamícháme a necháme 3 až 4 miinuty louhovat, pak stačí už jen stlačit a nalévat.
Ještě lepšího výsledku dosáhneme dvoufázovým postupem. Kávu zaleju již v okamžiku, kdy voda začne šumět, dělat bublinky - prostě horkou. Zamíchám. Než se voda dovaří na 100 stupňů, uplyne kolem minuty a půl, takže kávu doleju a nechám další 3-3,5 minuty loužit, než ji stlačím.
Zrnkovou kávu čerstvě praženou si také kupuju, melu na ručním mlýnku až před vařením.
Chci-li si našlehat mléko, vezmu maličkou vrtulku z IKEA a studené mléko. Na jeho tučnosti nesejde, rozhoduje teplota.
V čajovém obchodě jsem se zase dala zlákat zajímavou směsí se zeleninou, v níž převládala mrkev. Čaj vypadá dosti fotogenicky, chuť je to zajímavá.
K večernímu psaní si často vařím ovocný čaj do půllitrového hrnku. Dokud mám křížaly, přidávám je do čaje, což jeho chuť o něco vylepší. Výborné je i rybízové želé nebo pomerančová marmeláda.
Žádné komentáře:
Okomentovat