úterý 10. května 2016

Pozvánky na květnová setkání s Vilemínou

Tento týden je SVĚT KNIHY, tam letos nebudu, ale svoji druhou knížku představím v Husově knihovně v Modřanech již zítra 11. května na autorském čtení od šesti hodin. Jelikož se Zatracené kyselo týká hlavně vaření, chystám i pár ochutnávek.


Dělávala jsem již koncem 80. let v rámci okouzlení zdravou výživou třeba fazolovou pomazánku, ve variantě s majonézou chutná skvěle! Letěly všelijaké náhražky a vychytávky, pamatujete pracny z tatranek místo oříšků? Taky sójový suk se přidával do těsta, lepší však byla tyčinka Margot, která je navíc s čokoládou - budete překvapeni, že je to dobrá buchta i dnes! Od té doby jsem na ni úplně zapomněla, až jednou přinesla mladá kolegyně takové krásné muffinky s čokoládou a mandlemi, vypadaly nádherně a chutnaly rovněž výborně - a on to byl starý známý recept na Margotku, jen trochu vylepšený...


Když jsme pak mohli začít cestovat, připadala nám spousta jídel, dnes už zase zavržených, naprosto luxusních. Pravé máslové bretaňské sušenky však chutnají luxusně pořád, jsou totiž z pořádných surovin a máslem ani žloutky se na nich nešetří.


Více mých jídel však ochutnáte na Restaurant Day další sobotu 21. května v zahradě na Pohořelci. Tam se představí kolem deseti amatérských kuchařů se svou jednodenní restaurací (stánkem). Vilemínino zátiší bude podávat zajímavé krůtí ragú na víně, pohankové lívance s brynzovou pomazánkou a medvědím česnekem nebo nasladko s karamelem či zavařeninou. Slaný koláč se zelím a klobásou je inspirovaný dobou Karla IV. Jarní charakter menu zase zvýrazní ovocný salát s černými ořechy a domácí limonáda. Co chystají ostatní, najdete zde (všichni, je to veřejná stránka i mimo FB).

Žádné komentáře:

Okomentovat