Ani po měsíci se mi ještě neudělalo víc volna na psaní blogu, vrcholí přípravy na rekonstrukci kuchyně a péče o členy rodiny je stále v poměrně intenzivní fázi. Další dobrý důvod mého zaneprázdnění najdete na konci.
Jíst se však musí, tak aspoň vařím a peču, občas i něco zajímavějšího.
Dýňové risotto
Postup stejný jako u risotta, jen do základu k cibuli přidat kostky dýně (syrové).
Palcové sušenky, tentokrát citronové, plněné lemon curdem.
Běžný kynutý závin, zaděláno prefermentem (jako na mazance zde), ten se mi osvědčil. A po upečení potřít směsí rozpuštěného másla a rumu (1:1).
Slaný koláč z tvarohového těsta.
Kuřecí vývar pro vnučku v talířku po jejím tátovi, co jsem mu před lety malovala.
Dýňový koláč: jakékoli těsto (křehké, listové, cukrářské) naplnit: 400 g dýňového pyré, 2 vejce, cca 120 g cukru, 200 ml smetany 30%, 1 lžíce škrobu, dvě špetky soli, 2 lžičky mletého koření na dýni (skořice, mušk. oříšek, zázvor, hřebíček, nové koření) a špetka pepře (tajný tip, dodá jiskru).
Bez dokumentace: hovězí po burgundsku se svítkem, kaparová smetanová omáčka s krůtím a rýží/nudlemi, segedin, sekaná, kuře s houbami na pivě, hovězí jazyk s povidlovou omáčkou, naložené lilky, čokoládový lilkový koláč, skořicové šneky, karamelový cheesecake...
Pozvánka: Od posvícení k adventu
Přijďte si poslechnout něco o pokrmech, doprovázejících podzimní tradice. Chystám i ochutnávku, na ukázku
variace na posvícenské koláčky-hnětynky ze západních Čech
6. listopadu od 15,30 v knihovně na Mariánském n., Praha 1
Žádné komentáře:
Okomentovat