pátek 22. května 2020

Záludnosti LOW CARB pečení čili dia moučníky bez mouky a cukru

Naštěstí jen dočasně jsem v důsledku jiné léčby musela dosti drasticky omezit sacharidy na pouhých 150 g denně.



To je cca 1 krajíc nebo 5 knackebrotů ráno a večer a 150 g přílohy v poledne. Chutě a pachutě tento stav doprovázejí. Trochu si jeden zvykne, ale přece jen by rád i něco jiného než samou zeleninu a bílkoviny. Na použití mouky, a to ani z luštěnin a podobně, už nebyl prostor. Šlo by péci z mandlové mouky, jenže její cena je přece jen dost luxus, zrovna tak použitelné sladidlo do pečení. Dá se vyřešit tato kvadratura kruhu, tedy těsto bez mouky a cukru?
Výsledek je trochu polovičatý, ale aspoň něco. Zatím jsem nevyzkoušela amarantovou ani kokosovou mouku, jen mletý kokos a ořechy.

Mnoho receptů inzeruje, jak jsou LOW CARB, bez mouky a přidaného cukru...ale: tu se použije banán, tu sladké brambory, sušené ovoce, javorový sirup nebo med, čokoláda, vločky, škrob. Jinde zase třeba používají i bezsacharidovou mouku a podobné vychytávky. Vše se tedy musí u diety ze zdravotních důvodů řádně zkontrolovat podle individuálních omezení, lidi v tom mají hokej a pletou vše dohromady.



Nějaké recepty bez mouky znám: tvarohové kokosky, kakaový korpus, ořechová roláda. U těch tedy stačilo nahradit cukr sladidlem, práškovým xylitolem. Ten nemá ale stejné vlastnosti jako cukr, hmotu nezpevní, nedodá dost objemu. Těsta bez mouky často využívají vejce, ale ta bez cukru taky moc nevyšleháte a nedrží. Kakao vše zahustí, též pomůže tvaroh nebo arašidové máslo. Může se přidat i cuketa nebo mrkev. Prdopeč zajistí, aby těsta bez mouky nebyla moc hutná. Tekutiny se do ničeho nevsáknou, a tak je třeba péci déle. Trvanlivost takového pečiva není velká, ztvrdne nebo zvlhne, nedrží tolik pohromadě.

Recepty jsem zkoušela v menších množstvích. Použité sacharidy je třeba rozpočítat na počet porcí, pak to jde. Totiž jedna kupovaná kulatá sušenka má asi 12 g sacharidů, což žádná velká svačina není, a víc zkonzumovat nelze.

Kupodivu docela dobře vyjde běžný pudink, při 3 porcích z půl litru mléka je to jen 13 g. Podobnou chuť má flan, pečený z řídkého mléčného těsta s vejci, ale chutnal spíš jen jako omeleta, tak nedoporučuji. Ještě mám v plánu jiný recept.

Kakaové těsto je častou volbou, zkusila jsem tyto recepty, oba z polovičního množství.

Cuketový kakaový chlebíček bez mouky

1 střední cuketa, 2 vejce, 1/2 šálku změklého nebo rozpuštěného másla, 1/4 šálku kakaa, sladidlo (já dala 80 g xylitolu), 2 lžíce mandlové nebo kokosové mouky (mletého kokosu), 1 rovná lžička prdopeče, 1/2 lžičky skořice, špetka soli na cuketu
Nahrubo nastrouhanou cuketu trošku posolíme a upěchujeme, za chvíli pustí vodu. Hodně vymačkáme, vysušíme i papírovými utěrkami. Přidáme všechno ostatní a zamícháme. Dáme péci (množství je na menší formu) do trouby 180 stupňů teplé tak na 40 minut, až je chlebíček pevný. Lepší je druhý den. Při 8 porcích jsou v jedné cca 3 g sachsaridů.

Čokoládový koláč bez mouky

5 vajec, žloutky a bílky zvlášť, 120 g sladidla, 150 g mletých mandlí a kokosu, 200 g nastrouhané čokolády (60% kakaa a více), 2 lžíce kakaa, 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů, 100 g rozpuštěného másla, špetka soli
Žloutky ušleháme s 2 třetinami sladidla "do pěny", smícháme s ostatními surovinami krom bílků, z kterých ušleháme sníh se zbylým sladidlem, co možná tuhý. Vmícháme po částech lehce do čokoládové hmoty a vložíme do kulaté formy (22 cm). Pečeme na 18 stupňů asi 3/4 hodiny, zkusíme špejlí. Necháme vychladnout ve formě. Na porci (12x) vyjde dle čokolády asi 8 g sacharidů.


Ne vše se povedlo nebo nadchlo, těsto na ořechovou roládu bez mouky a se sladidlem (4 vejce, 50 g mletých ořechů. asi 2-3 lžíce sladidla) nedopadlo moc dobře. Drobilo se a nechutnalo. Jednu cuketovou buchtu se zakysanou smetanou a spoustou ořechů jsem dokonce vyhodila! A ještě se mi, potvora, dost připekla na formu. Ani tyto dva recepty mě moc nepřesvědčily:

Arašidové sušenky bez mouky

1/2 hrnku arašidového másla, 1 vejce, sladidlo dle potřeby, 2 lžíce másla, 1/4 lžičky prdopeče, příp. vanilkový extrakt
Suroviny propracujeme a dáme chladit do lednice na 3 hodiny až dny. Zpracujeme kuličky (měla jsem jich 14 na jeden plech) a dáme péci asi na 8 minut na 200 stupňů. Nepřepečeme, pak ztvrdnou. 1 sušenka má max. 3 g sacharidů. Uchované v dóze stejně hodně ztvrdly.

Tvarohové kokosky

2-3 bílky, 20 g sladidla (xylitol), 100 g kokosu, 50 g tvarohu, špetka soli
Ušleháme tuhý sníh se sladidlem, vmícháme kokos a tvaroh. Na jeden plech vyšlo 16 kokosek. Pečeme na 200 stupňů, až lehce zezlátnou. Sundáme z plechu až po schladnutí, lámou se. V jedné kokosce je neměřitelné množství sacharidů. Do druhého dne spíše zvlhnou.


Zkoušela jsem i několik druhů palačinek a lívanců, jsou to ale spíše omelety s kokosem. Lívanečky mi vyšly hodně jemné:

Lívanečky téměř bez mouky

1 vejce, 1/2 tvarohu, 40 g mouky, špetka soli
Vše smícháme a upečeme asi 6 lívanečků, v každém bude 5 g sacharidů. Přisladíme čekankovým sirupem.

Prozatímní vítěz: Koláček do hrnku

1 vejce, 2 lžíce mletých ořechů, 2 lžíce kokosu, 2 lžíce másla, 1 lžíce sladidla, špetka soli a prodopeče, 2 lžíce zakysané smetany
Vše v hrnku nebo misce smícháme a v mikrovlnce pečeme nejprve 1 minutu, pak podle potřeby přidáme po půl minutě. Porce má 3 g sacharidů. Tento koláček nejvíce připomínal těsto.


Ještě pátrám po dalších kombinacích. Něco se dá, třeba i dýňový koláč bez těsta, tvarožník a cheesecaky bez mouky, různé brownies. Nemusí to být špatné, ale holt tu chuť na pořádné těsto neuspokojí, to je to. Bílý jogurt sním, ale že bych na něj měla vyloženě chuť, to se říct nedá. Ale dost již s mým fňukáním, vždyť to bude už jen na pár týdnů. Můžu být (a jsem) ráda, že ta léčba vůbec funguje :)
Uvidím, jestli ještě dám dohromady další tipy, třeba se to někomu bude hodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat