"A když budete mít po té zelenině hlad, dejte si další zeleninu..."
Tak tuto skvělou radu nechávám bez komentáře, sama zeleninu doplňuji pěkně masem, sacharidy momentálně smím jen omezeně. A všechno to jsou docela rychlovky.
Vyzkoušela jsem teprve nyní baby pak choi (též pak choy), takové to čínské zelí. Je příbuzné mangoldu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Můžete z něj udělat i nějaký salát, ale spíš mě motivoval obrázek upraveného zelíčka jako přílohy.
Celý pak choi jsem jen opláchla, rozkrojila na tři nebo čtyři silnější pláty a šoupla na pánev. Osolila, opekla, přihodila trochu česneku a nakonec zakapala sójovkou. Za pár minut bylo hotovo, listy zavadly asi jako u špenátu, řapíky změkly. K tomu jsem orestovala i steak z krkovice a ochutila stejně. Hodil se i zbytek rýže a jeden zelený oběd byl hotov.
Zelený chřest jsem použila zase do koláče bez těsta, postupovala jsem podobně jako u avokádového kiše. Protože to měla být večeře i pro muže, použila jsem více šunky a slaniny, na osobu dvě vejce.
Zbytek chřestu jsem si jen pro sebe opekla na pánvi, dochutila sýrem a smíchala s bramborem a slaninou. Dřevnaté konce jsem oloupala a uvařila z nich polévku, stejně jako z bílého chřestu. Stačilo vše rozmixovat, přidat bujónovou pastu a nějaké mléko.
Doufám, že se ještě k dalšímu chřestu dostanu. Když jsem o tom vykládala kamarádkám, nenašla jsem moc pochopení: chřest se jim zdá bez chuti, mdlý, zkrátka nezajímavý... Já ho mám ráda, má specifickou jemnou chuť. Radši ho restuji či peču než vařím. S parmezánem chutná skvěle.
Do třetice přidám tip na takové soté s pórkem, i když jde o celkem běžnou kombinaci, žádný objev.
Z jednoho pórku, čtvrt kila žampionů a asi 300-400 g masa (vepřové, krůtí, kuřecí) se připraví pěkné tři porce. Opekla jsem nejdřív maso na menší kousky, osolené a opepřené, pak shrnula na stranu a orestovala kousek slaniny, kolečka póru, přihodila pokrájené žampiony, dosolila, a vše mírně podlila, podusila doměkka. Šťávu jsem vylepšila trochou smetany, ale může být i mléko. Stačí doplnit dobrými nudlemi, lze ještě přidat trochu sýra (čedar, parmezán). Soté se dá i snadno ohřát.
Žádné komentáře:
Okomentovat