středa 29. července 2020

Záludnosti LOW CARB pečení podruhé

Protože jsem nucena hlídat sacharidy ještě nejméně do konce září, přišlo na řadu několik dalších receptů na nízkosacharidové moučníky. Chutě tedy nemám skoro na nic, což pro vaření ani psaní o něm není nejlepší startovací pozice! Ale něco se i dost povedlo.
Pořídila jsem kokosovou mouku. Ta se dá na webu sehnat už kolem 80 Kč za 1 kg, ale pozor, prodává se i 2x dráže. Mandlová je prý nejlepší, ta však stojí něco málo pod 300 Kč za kg, což se mi zdá už dost, když je to vlastně jen kvůli mlsotě.
Dietních buchet stačí péci jen menší množství, většinou dělám z půlky, když je to jen pro jednoho. Něco by se tedy mohlo i zmrazit, ale třeba tvarožník se na to nehodí. Taky vybírám recepty s menším podílem mouky a mandlovou nahradím tou kokosovou. Případně ji ještě lehce nastavím nějakou jinou moukou, protože jedna dvě lžíce v několika porcích ty hodnoty glykemie nezvedne. Těsta se zeleninou a bez mouky jsou mokřejší, zkoušela jsem je tedy péci důkladněji, déle. Případně jsem se snažila je vysušit v mikrovlnce, na což mě navedlo rozmražování. Někdy to pomůže, někdy moc ne.

Koláček s ořechy bez mouky

2 vejce, 90 g kokosové mouky, 60 g mletých ořechů, 90 g másla, 30 g xylitolu, velká špetka prdopeče, sůl, vanilka
Máslo jsem rozpustila, vejce prošlehala s xylitolem, přidala kokosovou mouku a vše ostatní vč. másla a upekla jsem v mikrovlnce ve dvou miskách, samozřejmě se může i v přiměřené formě dát do trouby. Tento koláček dosti připomínal těsto. Množství sacharidů na porci pod hranicí měřitelnosti.

Tvarožník bez mouky

2 tučné tvarohy, 500 g bílého jogurtu, 3 vejce, 6 lžic oleje, 6 lžic mouky (stačí 3 lž. kokosové a 3 lž. pšeničné hladké), sladidlo dle chuti (3 lž. xylitolu a dosladila jsem tekutým kandisinem), 1/2 lžičky prdopeče, špetka soli, vanilková esence nebo 2 lžíce rumu
Klasický recept na tvarožník stačí upravit pouze lehce, viz výše. Zkoušela jsem dát i jen samé tekuté sladidlo, ale to práškové udělá lepší strukturu, tak jsem to zkombinovala. Oslaďte tak, aby těsto bylo sladší, než má být ve výsledku, nedoslazený tvarožník nechutná dobře. Vše jsem promíchala v robotu najednou a pekla ve vymazané formě. Na dno se může dát nějaké ovoce, ale ne moc šťavnaté.
Použila jsem celou dávku a polovinu těsta upekla ve skleničkách, které jsem hned po vytažení z trouby zavíčkovala: takto zpracovaný tvarožník jsem už vyzkoušela klasicky a vydržel 3 měsíce, chuť se nezměnila. Pouze jak se tvarohové těsto po upečení slehne, není sklenice dost plná, i když při pečení přetéká.

Cuketový perník bez mouky

1/2 cukety, 1 vejce, 3 lž. kokosové mouky, 1 lž. mletých ořechů, 1 lžíce xylitolu, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžičky prášku do perníku, 1/4-1/2 lžičky skořice
Cuketu jsem  nastrouhala i se slupkou, smíchala se špetkou soli a nechala odležet, než jsem si připravila další suroviny do mísy. Promíchala jsem stěrkou a přidala vymačkanou cuketu. Množství stačí na dvě malé zapékací misky.
Peče se krátce, asi čtvrt hodiny na 180 stupňů, lze ověřit zapíchnutím špejle nebo nožíku. Taky se může připravit v mikrovlnce, stačí vlnit minutu naplno a potom ještě po půlminutě přidat. Nezapomeňte, že dvě misky najednou se budou vlnit déle než jedna.
Mně se to jako perník úplně nezdálo, těsto bylo až moc kakaové a málo perníkové, kakaa bych určitě  ubrala na polovinu. Kokosový olej lze bez problému nahradit řepkovým ap. nebo rozpuštěným máslem.

Mrkvovocuketový chlebíček bez mouky

200 g nastrouhané cukety a mrkve, 4 vejce, cca  30 g xylitolu, 70 g strouhaného kokosu, 1-2 lžíce kokosové (nebo jakékoli) mouky, 1 lžička prdopeče, 2 lžíce jogurtu, dle chuti koření (skořice, mušk. oříšek, hřebíček, nové koření)
Cukety a mrkve může být víceméně libovolný poměr, jen po nastrouhání je třeba zeleninu opět trošičku posolit a potom pořádně vymačkat, co nejvíc vysušit. Pak už se jen vše smíchá, dobře osladí sladidlem a důkladně upeče v menší formě, zhruba poloviční. Struktura je dosti těstovitá. Chutná se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.

Sušenky z krémového sýra

170 g krémového sýra (tučného tvarohu, zakysanky), 1 vejce, 3 lžíce oleje, vanilka, špetka soli, 65 g kokosové mouky, 45 g xylitolu (nebo namíchat s jiným sladidlem)
Promíchala jsem zakysanku s vejcem, olejem, vanilkou a solí a pak přidala mouku a sladidlo. Z těsta jsem utvořila na jeden plech hromádky, bylo jich dvanáct. Pekla jsem asi 10 minut na 180 stupňů. Sušenky byly spíš gumové, to ale nejspíš kvůli té zakysance, sýr i tvaroh jsou tužší. Uvidím, jak sušenky vydrží. Jsou dobré, když máte chutě na obyčejné těsto.



neděle 19. července 2020

Zdraví nová foodsousedka

Obnovila jsem tento svůj nepoužívaný, ale již dávno založený blog, a nyní, když dosavadní blog.cz končí, zřejmě postupně sem přesunu i starý obsah. Je to totiž asi 650 článků a řada receptů, však jsem tomu věnovala již dvanáct let.


Taková změna zrovna uprostřed léta, před dovolenou, kdy je málo času na všechno: vždycky jsem se tomu smála, jak ty důchodkyně nic nestíhají, ale ono to tak je. K tomu se vždy přidá ještě něco, a to nemluvím o covidu. U holčiček se objevily plané neštovice, takže minimálně dost dlouhá karanténa, pokud to nechytnou všechny co nejdřív.


Nejstaší vnučka, čtyřletá. si vyžádala svíčkovou a placatý knedlíky, tak už to mám pro ně napakované, foto ilutrační, neb v těch krabičkách to na focení není.
Ráda tu uvítám původní i nové čtenáře.




čtvrtek 16. července 2020

Letní vaření

Poslední článek :(

Dvanáct let, a teď celý blog.cz končí. Zatím jsem se nerozhodla, jak budu pokračovat dál. Nejdřív musím vše zazálohovat, zjistit možnosti...patrně si vytvořím svou doménu, dám sem co nejdřív odkaz.



Dnes ještě nabízím okénko do všednodenního vaření. V tomto nevyváženém létě, co se počasí týká, aspoň nevzniká speciální poptávka po jídlech do horka, vařit se dá vše.


Nejsem kuchařka, která točí několik jídel dokola, u mě se stěží na něj dostane jednou za rok...nejoblíbenější pokrmy pak 2-3x během roku otočím, ale sama zapomínám, co jsem všechno vařila, naštěstí mám Úplný ukazatel receptů :) a poctivě ho doplňuju. Nyní ještě nevím, jak se mi podaří ho zpřístupnit jinak.

Vyžadují-li strávníci POLÉVKU, používám bujónovou pastu, které jsem zrovna přidělala pár nových skleniček asi z 1, 5 kg zeleniny. Stačí ji pak rozpustit vařící vodou a přihodit trochu petrželky nebo v hrnci do ní zavařit pár nudlí nebo vajíčko. Může být i pár koleček mrkve a kousky celerového řapíku. Ještě byla květáková polévka.


V posledních dvou až třech týdnech došlo na zcela klasické PLNĚNÉ PAPRIKY, ty v receptech dosud nebyly:
původně se do masové náplně dává neuvařená suchá rýže, tak 1 sběračka - uvaří se v omáčce. Ani vajíčko se do masa dávat nemusí, ale dávám ho. Stačí vše osolit a opepřit, přidat cibuli, strouhanky jen trochu. Na čtyři porce stačí 400-500 g mletého a takových 8 paprik. Když to zcela nevyjde, uberu z paprik náplň nebo naopak udělám holé karbanátky. Papriky nejdřív aspoň ze dvou stran opeču na oleji až dohněda, taky cibuli dám, pak podliju a přidám obyčejný rajský protlak (150 g), osolím. Omáčka by měla papriky pokrývat. Dusím cca půl hodinky, ta rýže přece jen nějakou dobu chce. Je-li třeba, dochutím bujónovou pastou, kostkou, polévkovým kořením...


Něco rychle opečeného (bílá klobása, uzené kuře, losos, zbytek pečeného vepřového) rozhodně pozvednou šťouchané brambory - promíchám je se smetanou a zelenými natěmi, naposledy jsem dala výbornou celerovou. K tomu salát (zelný přímo ze sáčku nebo nějaká kombinace listového s paprikou či rajčetem). Nedělní verzí ke šťouchačkám byla roláda z flanksteaku, dělala jsem ji jako tady, ale nechala vcelku a dopekla v troubě, neb muž nemá polosyrové maso rád. Připomínám, že maso bylo vyzrálé, jinak by roláda byla tvrdá a musela by se dusit a péci cca dvě hodinky.

K již zmíněným rychlovkám nebo i opečeným krabím tyčinkám se hodí také rýžový salát. Zeleniny se do něj dá nacpat i více.


Zapečená zelenina nesmí v létě chybět, měli jsme hlavně lilky. Po těch řeckých jsem je zapékala s konzervovaným tuňákem a sýrem. Lilky napůl jsem nařezala, osolila, zakápla olejem a nastrkala do nich trochu česneku, předpekla jsem je v troubě, a pak naplnila tuňákem, rajčaty a sýrem. Bešamel by byl jistě o něco lepší, ale potřebovala jsem zrovna udělat bezpracnou rychlovku.


Taky jsme se konečně dostala ke grilované karamelizované mrkvi, je to jednoduchá věc, a dobrá. Mrkev se nakrájí po délce na poloviny, okoření, naolejuje, může se přidat něco sladkého - cukr, med, javorový sirup, taky se používá pomerančová šťáva, a peče se v troubě, až je měkká a opečená. Dosti se vypeče, čili určitě jí dejte více. Měli jsme ji k burgříkům.




V neděli ještě po dlouhé době došlo na kotlety, tedy ve skutečnosti krkovici na šlehačce.



Doufám, že se mi dnešní práce u blogu s mnoha nucenými pauzami ještě nějak nezhatí, jdu to protlačit...a budu se těšit někde jinde na přečtenou...