pátek 15. srpna 2008

A co děláš s těma lilkama?

Tak se ptají kamarádky i kolegyně, když zmíním, že jsem je právě koupila, protože byly tak krásně fialové, lesklé a pevné, že jim nešlo odolat…když porozumíte tomu, co potřebují, je to vyřešené, jak s nimi naložit: že si zelí žádá kmín a sádlo, je nasnadě - ale co lilek? Zkuste olej, česnek, pepř, rajčata, cukety, papriky…hlavně žádnou vodu! Receptů je plno, já jsem je namarinovala. Výborná chuťovka, i když každému se nezavděčíte. A je s tím práce, tenké plátky podél krájené (asi 3mm, struhadlo mi je udělá) se opečou na troše oleje po obou stranách, až trochu zprůhlední a místy zezlátnou (zhnědnou). Nepéci zas moc nasucho. Hodně se smrskne, jak se voda vypaří. Lze je upéci i v troubě na plechu, ale doporučuji trochu potřít olejem nebo zastříknout olejem ve spreji.
Skládají se do mísy, důkladně osolí a proloží opečenou cibulí a česnekem ( na 1 lilek 1 cibule), trochu opepří (hrubý pepř je lepší) a nakonec zalijí vinným octem. Jak jsou plátky na sobě natěsno, není ho ani moc potřeba. Přílišné slanosti či kyselosti se netřeba obávat, naopak, za den dva se v ledničce proleží a budou akorát! A po čtyřech či pěti dnech ještě lepší. Zkuste s bílým pečivem třeba jako předkrm nebo lehkou svačinku, večeři.
Tenké opečené plátky lilku z pánve či grilu jsou taky výborné samotné třeba s kuskusem a jogurtovým dipem, to stačí do pár lžic jogurtu přidat orientální koření, sůl a kapku oleje.
Jednoduchou italskou klasikou přímo od plotny u Modeny jsou kolečka z lilku silná asi jeden a půl centimetru, nakladená na plech, mírně posolená, zakápnutá rajským protlakem (nepříliš sladkým kečupem), lehce posypaná posekaným stroužkem česneku a špetkou strouhaného sýra. Vypadají půvabně jako koláčky. Pečou se asi půl hodiny, jedí teplé i studené, třeba s rýží či pečivem.
I do různých směsí zeleniny či brambor je lepší lilek předem opéci. Je totiž schopen nasáknout do sebe téměř nekonečné množství oleje, ale to mu nedovolte, stačí maličko, a mírné připečení je žádoucí.
Když mu přijdete na chuť, najdete si jistě receptů plno, tohle je jen taková návnada.

Žádné komentáře:

Okomentovat