sobota 6. prosince 2008

Trocha čtení o jídle

Pro potěchu i inspiraci není špatné sáhnout po knížce, zvlášť za nevlídných odpolední, začíst se a snít - a proč ne o jídle?
Znáte knihy, v nichž jsou obsaženy i recepty? Jiné zas obsahují nějaké slovo s jídlem a jeho přípravou už v názvu, ač jde často o přenesený význam, a v jiných se jednoduše dobře jí a vaří...Pátrat po takových titulech je rozhodně zajímavá zábava, a tak předkládám výsledky prvního sběru.
S recepty:
Gregor, Achille:
Muž v zástěře
Mužský pohled na vaření, recepty a historky.
Jiskrová, Jindra:
Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury, 2 díly
Antologie receptů všech dob, použitelných i kuriózních.
Slza komsomolky, Čubčí pajšl a další recepty
Výběr netradičních receptů na nápoje.
De Blasi, Marlena:
Tisíc dnů v Benátkách
Tisíc dnů v Toskánsku
Biografické a kulinářské vyprávění americké šéfkuchařky.
Lichtenstein, Olivia:
Paní Živagová z Queen's parku
Sebeironický román pro ženy o krizi středního věku, s recepty nejen na vaření.

Výběr titulů, souvisejících s jídlem:

Jong, Erica: Ovoce a zelenina
Sabatier, Robert: Tři mentolová lízátka
Fuks, Ladislav: Vévodkyně kuchařka
Tan, Amy: Manželka boha kuchyně
Irving, John: Pravidla moštárny
Harris, Joanne: Čokoláda, Ostružinové víno, Pět dílků pomeranče
Atwood, Margaret: Žena k nakousnutí
Procházková, Kateřina: Šťáva z mrkve
DuMaurier, Dafne: Hospoda Jamaica
Beráková, Zora: Konec hodokvasu
Elbling, Peter: Ochutnavač
Drinkwater, Carol: Olivová farma
Stone, Tom.: Léto v řecké taverně
Viewegh, Michal: Švédské stoly aneb Jací jsme
Gordon, Richard: Kapitánův stůl

Knihy, v nichž se dobře jí a vaří:
Mayle, P.: Francouzské hodokvasy, Rok v Provenci, Navždy Provence,
Znovu Provence, Dobrý ročník…
Halley, James: Francouzský život
Jerome, Klapka Jerome: Tři muži ve člunu
Karon, Jan: U nás v Mitfordu (a další díly Světlo v okně, Zelené kopce nad Mitfordem, Zlaté dny v Mitfordu, Nová píseň z Mitfordu, Nebe nad Mitfordem aj.)
Braun, L.: Kočka, která… Kočičí krimi (všechny díly)

Další porce (i jiných žánrů a jazykových útvarů) se ještě musí uležet a dochutit, tolik nyní jako ochutnávka.

Žádné komentáře:

Okomentovat