Růžičková kapusta je nejen krásné pojmenování, úplně zvukomalebné, ale je i docela dekorativní. V moderní zahradě, kde se prolínají okrasné rostliny se zeleninou, jistě nesmí chybět. Mně se líbí i v obchodě pěkně v síťce, ale co si s celým kilem počít? Vařenou se smaženou houstičkou? Tak to stačí dvě hrstě, ostatně k tomu bych parťáka asi nesehnala, do polévky ještě uplatním další hrsť...to je pořád málo, ale co, snad nějaký nápad objevím, řekla jsem si nedávno a koupila ji, byla navíc za dobrou cenu.
Vyhledala jsem si pár receptů, spojení s brambory, smetanou a sýrem mi připadalo nadějné, rajčatový protlak prý zase kapustičky učiní chutnými i pro jejich odpůrce, tak to si musím pamatovat do příště!
Předem jsem si růžičky obrala, to dá trochu práce, a v osolené vodě je zpola uvařila, rovněž tak i brambory.
Druhý den jsem nejdříve zapnula troubu, pak vyskládala na dno pekáče pokrájený libový uzený bůček, v ničem nepřipomínal bůček mého mládí, byl dosti masový! Na něj jsem poházela cibuli na kolečka, kostičky ze stroužku česneku (máme rádi jen symbolicky), uvařené kapustičky a silnější plátky skoro měkkých oloupaných brambor. Posolila jsem a popepřila, zalila jednou rostlinnou smetanou a šoupla do trouby.
Když to vše začalo tak po deseti minutách zlátnout, ještě jsem promíchala vařečkou, aby navrch nebyly suché kousky, a posypala strouhaným sýrem. Vonělo to dobře, dopekla jsem a s úspěchem podávala. Nebyla špatná ani ohřívaná. Zpočátku se mi zdálo, že bude kapusty moc, ale bylo to tak akorát, tedy stejný objem jako brambor.
Žádné komentáře:
Okomentovat