Doby se mění - čtenáře jistě při četbě titulku napadne, že teď v zimě je třeba drobnému ptactvu přilepšit, aby ty chudinky malé přežily, případně jak zabezpečit krmítko proti agresivním holubům. Slyšela jsem vyprávět, jak jistí soucitní příbuzní ze zelinářského rodu nelenili vylouskat několik velkých okurkových sklenic vlašských ořechů jen pro ptáky a jeden dědeček jim zase každé ráno opékal kostky housek na tuku, aby měli teplou snídani!
To naši předkové (ještě před 100 lety), měli s jejich hojným výskytem v zimních měsících zcela jiné plány! Na čihadlech se tou dobou ptáčci dobře chytalli a prodávali ke kuchyňské úpravě, našla jsem recept i ve své kuchařce spolku Domácnosť:
Malí ptáčci
Malé ptáčky dobře očišť, vykuchej, vyper, osol, uřež zobáčky, vyndej očka (mozek musí zůstati) a dej s cibulí a máslem, třeba i slaninou dusiti. Ku změklým přisyp smaženou strouhanou housku, zalij to polévkou, opepři nebo přidej jalovce a povař to důkladně, až je z toho hustá omáčka. Mísu vyzdob osmaženou houskou.
Žádné komentáře:
Okomentovat