Kousek masa, takový konec, z kterého už plátky nakrájet nešly, mi zbyl z roštěnek. Odložila jsem ho tehdy k ledu, že by z toho ještě nějaké dvě porcičky mohly být. A na ty přišla zrovna řada. Chtěla jsem si je připravit na nedělní oběd den předem. Nezbylo než maso nakrájet na kousky, odstranit nepěkné šlachy a podusit. Rozhodla jsem se pro papiňák, nemělo smysl se s tím kouskem moc párat…opekla jsem opepřené maso na oleji, pak přisolila, přidala kus cibule a česneku, podlila a zavřela, po dvaceti minutách vypnula a odložila na dokončení na druhý den, že zatím domyslím, co s ním udělám.
Jelikož mi pak nedělní plány překazila viróza (ne moje), pustila jsem se do lívanců. Ale o těch jinde. Jenže část jich přece můžu použít jako přílohu, tak to bude ono, nemám zrovna na původně uvažovanou rýži chuť! Tak to by bylo…no a když lívance, což je jako palačinkové nudle, tak ovšem jedině nějaká omáčka s okurkami a podobně, prostě nějaký derivát omáčky tzv. ptáčkové…ta nakyslá chuť se k tomu výborně hodí, okurka tu ještě je, hořčice to doladí, no a bude to!
A bylo. Když jsem papiňák otevřela, chuť masa příjemně překvapila, konzistencí též vyhovovalo.
Tak stačilo přidat trochu vody, pokrájenou okurku dvě, lžíci hořcice a trochu instantní jíšky, povařit…ještě malinko pepře, soli a hotovo, nese se na stůl.
A kdyby bylo masa více, dalo by se připravit stejně, jen zkusit spoustu obměn na omáčku: s vajíčkem natvrdo, slaninou či uzenkou, ale i sterilovanou paprikou. Však v kuchařce Domácnosti (viz Hovězí maso) je těch omáček na maso hovězí, byť vařené, plno.
Tyhle omáčky se nesmí dělat moc zahuštěné, když k nim bývá moučná příloha. Instantní jíška postup významně zjednodušuje a zrychluje.
Žádné komentáře:
Okomentovat