pondělí 2. února 2009

Tvarohový pudink

Když je chuť na něco sladkého, ne zrovna na nějaké těsto, spíš něco krémovitého, ale krémy a la pribináček se zdají až moc tučné a přeslazené, jogurt ani pudink taky nejsou to pravé, po čem chuťové buňky volají, možná něco s ovocem, něco lehce nakyslého, co dobře sklouzne do krku - tak to je ono. Je to něco mezi tím vším, zachutná jako svačinka či lehký moučník nejen dětem a dá se udělat v mnoha variacích.
Jednoduše tak, že do uvařeného vanilkového pudinku vhodíme jeden měkký tvaroh (raději tučný, může být i ve vaničce, nejen v papíru jako na vaření) a tyčovým mixérem rozšleháme do hladka.
Máte s pudinkem problém? Používám teflonový kastrol a ještě ho vyplachuji studenou vodou, než do něj naliju mléko. Tento trik se zdá divný, když se vše pak zahřívá, ale funguje! Naučila jsem se ho kdysi od matky jednoho kamaráda. A z teflonu se jakkoli připálená vrstva pak jen lehce odloupne. Nedávám mléko vařit příliš zprudka. Cukr přidávám, až když se skoro vaří. Když nezapomenu, dám i sáček vanilkového. Prášek rozmíchám v části mléka odlitého z onoho maximálně použitelného půllitru, liju do téměř vařícího a míchám, po probublání odstavuji a přidám kousek másla a lžíci dvě rumu. Tím teprve docílím té chuti, se kterou mám dobrý vanilkový pudink spojený. Nejblíže je chutí Dr. Oetker, ostatní značky nepoužívám, nechutnaly mi. A jiné příchutě? To už teprve ne! Růžová kostka s červeným sirupem v jídelně byla něco, co jsem nikdy nepozřela.
Ale pozor: pudink v tomto případě osladíme více, přidávat cukr do uvařeného nejde - zřídne. Má-li být výsledek tužší, dáme mléka jen 350-400ml místo ½ litru, jinak zůstane konzistence krémovitá. To platí pro pudink obecně a pro tento recept zvlášť.
Jak pudink, tak tvaroh se snášejí s obyčejným rumem velmi dobře, tak jím při přípravě nešetřím! Krém nalijeme do mísy/misek s piškoty skropenými rumem nebo šťávou a ovocem, pár kousků můžeme nechat navrch pro ozdobu. Vynikající jsou čerstvé i kompotované broskve nebo meruňky, ananas, jahody, drobné ovoce zahradní i lesní…Jablka nedávám syrová, ale uvařená či podušená. Kiwi ani švestky jsem nezkoušela. Za nevhodné považuji pomeranč, banán, hrozny, melouny, třešně a višně, hrušku, mango…ale kombinace s rumovými rozinkami a kousky ořechů také není špatná. Jak praví moje ikony: To už každá kuchařka sama usoudí…
Tvarohový pudink s ovocem i bez je dobrý vychlazený, ale jak při přípravě zjistíte, lahodný je i trochu vlažný…podávat se může i se šlehačkou, zmrzlinou nebo vaječným koňakem. To nekončící mlsota ho tvořivě pozvedla od dětské svačinky mezi regulérní moučníky!
A ještě tip: Samotný krém se dá použít i jako náplň do pečených moučníků, ba i do žemlovky. Drobenkový koláč s touto náplní mám odzkoušený, je vynikající, ale o tom až jindy.

Žádné komentáře:

Okomentovat